Onsdag 8 Dec
Stockholm

Hanif Bali: "Bloggtoppen är en oseriös sida"

Hanif Bali var en av de tusentals som stod med på listan i Bloggtoppen-hacken.
Hanif Bali var en av de tusentals som stod med på listan i Bloggtoppen-hacken. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Riksdagsledamoten var en av de tusentals svenskar som fick sina lösenord spridda på nätet efter Bloggtoppen-hacken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SQL-injektion

En SQL-injektion handlar om att injicera SQL (Structured Query Language) i databasen, där SQL-kommandon skickas in i databasen genom hemsidor.

En hackare som gör en SQL-injektion kan bland annat hämta ut information från databasen, radera hela databasen och ändra på information.

På tisdagen kom det fram att tusentals svenskar, både kända och okända, berörs av Bloggtoppen-hacken. Efter att listan uppdagats var många snabba med att byta lösenord, men inte moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

– Jag har inte bytt lösenord. Bloggtoppen är en oseriös sida, det märkte jag direkt när jag skapade kontot där för ett år sedan, säger han till Nyheter24.

Bali använder sig inte av det lösenordet som finns på Bloggtoppen. Han har tidigare jobbat som dataprogrammerare och menar att seriösa sidor har bättre skydd mot SQL-injection - ett intrång där hackaren bland annat kan hämta ut information från databasen. Enligt Bali tar det cirka fem minuter för hemsidor att göra om systemet för att hindra det. Hanif resonerar som så att om hemsidorna inte har tid att lägga ner fem minuter, så är de inte att lita på.

"Byter lösenord..."

Hanif Bali var medveten om Bloggtoppens säkerhetsnivå när han startade kontot där. Det var dock inte många andra. Bland annat riksdagsledamoten Veronica Palm (S) som tidigare i dag  twittrade: "Byter lösenord..." och bloggaren Alex Schulman som menar att det "är hemskt" men att det inte var han själv som registrerade kontot på Bloggtoppen.

Ska kontakta datainspektionen

Hanif Bali kommer att gå vidare med Bloggtoppen-hacken. Han menar att det är något som det borde gå att lagstifta om.

– Jag har tänkt på det om det går att lagstifta om okänslig hantering av privata uppgifter. Jag kommer att ta kontakt med datainspektionen och se över det. Jag har ju mina programmeringskunskaper men sedan är det en hel del juridiskt också, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela