Stockholm

Madeleine och Carl Philip - hovets onödiga utgifter?

Prinsen och prinsessan på prins Alberts bröllop i Monaco.
1 av 5
Prinsen och prinsessan på prins Alberts bröllop i Monaco. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip representerar ofta Sverige i olika sammanhang. Men vad ger det tillbaka till landet sett till kostnaderna?
2 av 5
Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip representerar ofta Sverige i olika sammanhang. Men vad ger det tillbaka till landet sett till kostnaderna?. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
– Om vi hade en president skulle inte direkt dennes syskon få en massa pengar, säger Republikanska föreningens vice ordförande när hon jämför kungahuset med om det vore republik.
3 av 5
– Om vi hade en president skulle inte direkt dennes syskon få en massa pengar, säger Republikanska föreningens vice ordförande när hon jämför kungahuset med om det vore republik. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
Mikael Alm tror inte att Gustav III behövde oroa sig för att alla ville ha insyn i kungahusets kostnader när det begav sig.
4 av 5
Mikael Alm tror inte att Gustav III behövde oroa sig för att alla ville ha insyn i kungahusets kostnader när det begav sig. Foto: SCANPIX
Magdalena Streijffert tycker att full insyn vore ett bra steg på vägen och att det skulle påverka människors syn på kungahuset och monarkin.
5 av 5
Magdalena Streijffert tycker att full insyn vore ett bra steg på vägen och att det skulle påverka människors syn på kungahuset och monarkin. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

DEL 1.Att kungen, drottningen och kronprinsessan kostar pengar är kanske ingen skandal, men vad gör egentligen Madeleine och Carl Philip för att förtjäna sin del av apanaget?


Läs mer
Prinsen och prinsessans engagemang

På kungahusets hemsida går det bland annat att läsa om Carl Philips och Madeleines "beskyddarskap". Dessa innefattar bland annat (för Madeleine) Stiftelsen Min Stora Dag och World Childhood Foundation samt (för Carl Philip) Rally Sweden, Volvo Ocean Race och Mustaschkampen.

Prinsessan bor för tillfället i New York där hon bland annat arbetar inom World Childhood Foundations organisation och har åkt runt på olika projektresor i Nord- och Sydamerika.

Prins Carl Philip har studerat på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp de senaste åren, en utbildning som fortsatte till och med våren 2011.

STOCKHOLM. Närvaro vid filmpremiärer och Volvo Ocean Race. Projektresor i USA och jullunch vid Svenska handelskammaren. Där är ett urval av prins Carl Philip och prinsessan Madeleines aktiviteter under 2011.

Vad ger de olika evenemangen tillbaka till Sverige? Hur görs avvägningen om vad som är värt att lägga pengar på? Carl Philip och Madeleine har samma uppdrag att representera Sverige som resten av kungahuset - men är de värda pengarna?

Kostnaderna för kungahusets aktiviteter (och framför allt insynen i dessa) har debatterats rejält de senaste åren. Republikanska föreningen, som hellre ser en president än en kung som statschef, menar att insynen är ett viktigt steg.

– Full insyn vore en bra början, man kanske inte kan avskaffa monarkin direkt, säger vice ordföranden Magdalena Streijffert, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, till Nyheter24.

"En presidents syskon skulle inte få en massa pengar"

En presidents förehavanden och representationer skulle givetvis också kosta skattebetalarna, men med en viktig skillnad.

– Om vi hade en president skulle inte direkt dennes syskon få en massa pengar, säger Streijffert.

Historikern Mikael Alm, som bland annat forskat om ätten Bernadotte, menar att alla i kungafamiljen delar uppdraget att representera Sverige i världen.

– Naturligtvis blir det dock en slags rangordning - man har hellre kungen på sitt evenemang än Carl Philip - men det finns ändå en slags kunglig fägring, säger han till Nyheter24.

Hovet: "Det görs alltid ekonomiska avvägningar"

Från hovets sida vill man ogärna kommentera några som helst detaljer om vilka beslut som tas inför representationer eller vilka avvägningar som görs. Nedan följer en mejlintervju med biträdande informationschefen Annika Sönnerberg.

Hur skiljer sig tankegångarna kring i vilka sammanhang Carl Philip och Madeleine ska närvara jämfört med kungen, drottningen och kronprinsessan?

– Den som bjuder in har en önskan om vem från Kungafamiljen som ska närvara. Det är det som oftast styr. Vid ett antal av aktiviteterna är det bestämt på förhand vem som ska delta, till exempel bjuder Lilla barnets fond in Prins Carl Philip eftersom han är beskyddare av fonden.

Vilken avvägning görs mellan kostnad och vad en representation anses bidra till?

– Det görs alltid ekonomiska avvägningar och vi håller oss inom ramen för anslaget från riksdagen, som Kungen får för att bedriva representation i Sverige och utomlands.

Finns det en defintion på vad det innebär med "närvaro" eller är det bara att man ska vara på plats och visa upp sig?

– Med närvaro menas att en medlem ur Kungafamiljen deltar på ett evenemang. Hur närvaron ser ut skiljer sig från fall till fall; det är allt i från tal, invigning, seminarier,  prisutdelning med mera.

Frågan om insyn en ny företeelse

Insynen i den del av apanaget som går till bland annat representation är i stort sett obefintlig och har enligt Mikael Alm varit så hela tiden genom historien. Om kraven på insyn fortsätter menar han dock att det finns en stor chans att kungahuset blir mer öppna.

– Det är en modern företeelse, i dag kräver vi insyn i allt. Det har inte ens varit en fråga för tidigare kungar, men hovet följer givetvis utvecklingen - de kan inte stå utanför, säger han.

"Finns inget sätt att kontrollera att pengarna används rätt"

Republikanska föreningens argument för att avskaffa monarkin handlar mest om det demokratiska i att ha en folkvald statschef snarare än kungahusets kostnader. Men även de är kritiska till att stora delar av apanaget inte redovisas.

Tror du att ökad insyn skulle leda till att fler ifrågasätter kungahuset?

– Ja, det tror jag väl. Till skillnad från hos till exempel myndigheter finns det inget sätt att kontrollera att pengarna används på rätt sätt, säger Magdalena Streijffert.

Senaste nytt

Säkerhetsminister hånad under pride i Jerusalem

Publicerades: 1 timme sedan

Man skottskadad i Västerås

Publicerades: 2 timmar sedan

Stark dag på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Navalnyj kan dömas till tiotals år i fängelse

Publicerades: 2 timmar sedan

President Joe Biden ramlade på scen – efter partiets oro inför omvalet

Publicerades: 2 timmar sedan

Batljans bolag skjuter upp delårsrapport

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.