Anställda tvingas bära namnskylt med bh-storlek

Fackförbundet Handels anser att en stämning kan bli aktuellt.


Anställda på underklädesföretaget Change ska bära namnbrickor med bh-storleken utskriven.

– Jag tycker att det är diskriminerande. Kunderna har ju inte att göra med vad jag har för bh-storlek, säger Linn, anställd på Change, till SR P3

På första arbetspasset fick hon reda på att de anställda var tvungna att ha en namnbricka med sin bh-storlek utskriven. Linn ansåg att det var märkligt. Men eftersom att hon visste hur svårt det är att få jobb, så valde hon att inte säga något.

Upplysa kunderna om butikens sortiment

Vd:n på företaget, Susann Haglund säger till SR P3 att namnbrickorna är till för att upplysa kunderna om vilken storlek man kan tänkas ha, beroende på hur kroppen ser ut. Hon har ingen förståelse för att det skulle kunna kännas kränkande. Hon menar att det är upp till den anställda om denne vill bära namnbricka med bh-storlek eller inte.

Det håller inte Linn med om.

Hon menar att man redan första dagen får ett dokument där det står att "namnbricka med storlek är alltid på." Hon tycker att det är jobbigt att gå på stan och höra hur människor ropar på en med förnamn och bh-storlek.

Kontaktade facket

När Linn jobbat i ett och ett halvt år så fick hon nog och gick till fackförbundet Handels.

Jaana Pålsson på Handels är den som försökt förhandla med Change om att få bort skyltarna.

Pålsson anser att skyltarna bryter mot kollektivavtalet, är diskriminerande och att det även kan vara så att det bryter mot lagen. Facket planerar nu att stämma underklädesföretaget eftersom att förhandlingarna misslyckats. Change går nämligen inte med på att ta bort skyltarna.

BH
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.