Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak, har försökt hitta säkra källor men ännu inte lyckats.
1 av 3
Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak, har försökt hitta säkra källor men ännu inte lyckats. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Regeringstrogna eritreaner i Sverige har dock protesterat mot svenska mediers kampanj för Isaak.
2 av 3
Regeringstrogna eritreaner i Sverige har dock protesterat mot svenska mediers kampanj för Isaak. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Stödaktioner för Isaak har varit vanligen förekommande i stort sett under hela den tid han suttit fängslad.
3 av 3
Stödaktioner för Isaak har varit vanligen förekommande i stort sett under hela den tid han suttit fängslad. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

UD: "Vi förutsätter att Dawit Isaak lever"

Under förra veckan spreds dödsrykten om den fängslade journalisten Dawit Isaak. Uppgifterna är ännu mycket oklara och ingen kan bekräfta något.


Fängslad i över tio år

På torsdagen har Dawit Isaak suttit i eritreanskt fängelse i 3 693 dagar. Han greps söndagen den 23 september 2001 tillsammans med flera andra journalister.

Svenska myndigheter och internationella organisationer har aldrig fått tillträde till honom. Den eritreanska regeringen erkänner inte hans svenska medborgarskap och ser därför hans fall som en intern angelägenhet.

STOCKHOLM. För precis en vecka sen spreds uppgifter om att den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som suttit i fängelse i Eritrea i tio år, skulle ha dött. Men ingen kunde säga säkert huruvida han var vid liv eller ej.

utrikesdepartementet är man en vecka senare ännu förtegna och det finns inga nya uppgifter.

– Vi har inget konsulärt tillträde men vi förutsätter att han lever, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Hon menar ändå att uppgifterna kontrollerats men precis som tidigare i fallet Dawit Isaak är diplomatin som allra tystast.

– Vi har kontrollerat uppgifterna men hur kan jag inte säga, säger Backlund.

"Samma osäkerhet som tidigare"

Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak, har under veckan som gått försökt dra i alla trådar för att få säkra källor som kan säga något om den svenske journalistens tillstånd. Hittills har han dock inte lyckats.

– Nej, det är samma osäkerhet som tidigare, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är svårt att hitta säkra källor, allt har varit rykten. Vi får varken en dementi eller något som bekräftar men får fortsätta jaga.

Det var på torsdagen för en vecka sedan som exileritreanen Arhe Hamednaca, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, berättade i Lars Adaktussons radioprogram i Radio1 att han hade uppgifter om Dawit Isaaks död.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.