Nordea:s vd Christian Clausen får en lyxvåning, men företaget i sig kan också göra ett klipp.
Nordea:s vd Christian Clausen får en lyxvåning, men företaget i sig kan också göra ett klipp. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Därför är Nordeas lyxvåning en bra affär

Ekonomen och mäklaren är överens - Nordea-vd:ns vindsvåning på Östermalm är en bra affär och investering.


Oklart hur beslutet tagits

Efter SvD:s avslöjande har det uppstått oklarheter i om styrelsen i Nordea verkligen fattat beslut om Christian Clausens nya lägenhet.

Fackrepresentanten Steinar Nickelsen hävdar att inget styrelsebeslut tagits, till skillnad från vad som kommunicerats ut av Nordea. Nu kräver facket klarhet i hur beslutsprocessen egentligen gått till.

STOCKHOLM. En vindsvåning på 256 kvadratmeter för 22,5 miljoner på Östermalm i Stockholm. Det är Nordea-vd:n Christian Clausens framtida bostad, avslöjar Svenska Dagbladet på torsdagen.

Lägenheten, som dessutom ska renoveras för miljonbelopp, har givetvis rört upp känslor kanske framför allt med tanke på det rådande finansiella läget i Sverige och världen. Men är upprördheten motiverad eller är det faktiskt en bra affär för Nordea - och därmed deras ägare och kunder?

Ted Lindblom är professor i industriell och finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Han menar att Clausen själv kan vara värd mer än lägenheten.

– För företagets del handlar det om att behålla kompetensen. Personen kan betyda att man får in intäkter större än utgiften för lägenheten, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Om den stiger i värde med en eller tio miljoner är det klart att det är ett plus. Men personen kan vara värd mycket mer än så, till och med miljarder.

"En bra investering på tio års sikt"

Själva lägenheten kommer antagligen dessutom öka i värde de närmaste åren och kan vid en framtida affär således leda till vinst för Nordea och i slutändan företagets aktieägare.

– Om inget oförutsett händer så är det klart att det på tio års sikt är en bra investering, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet, till Nyheter24.

På de senaste två åren har snittpriset per kvadratmeter bland bostadsrätterna på Östermalm ökat från cirka 58 000 kronor till 63 000 kronor.

Går att jämföra med Zlatan

Ekonomiprofessorn Ted Lindblom jämför gärna situationen med en viss svensk landslagsspelare i fotboll.

– Man kan jämföra det med att Zlatan (Ibrahimovic, reds. anm.) får ett hus eller en bil när han värvas till en klubb för att man vet att han kan vara skillnaden mellan vinst och förlust, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.