Stockholm

Därför är Nordeas lyxvåning en bra affär

Nordea:s vd Christian Clausen får en lyxvåning, men företaget i sig kan också göra ett klipp.
Nordea:s vd Christian Clausen får en lyxvåning, men företaget i sig kan också göra ett klipp. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Ekonomen och mäklaren är överens - Nordea-vd:ns vindsvåning på Östermalm är en bra affär och investering.


Läs mer
Oklart hur beslutet tagits

Efter SvD:s avslöjande har det uppstått oklarheter i om styrelsen i Nordea verkligen fattat beslut om Christian Clausens nya lägenhet.

Fackrepresentanten Steinar Nickelsen hävdar att inget styrelsebeslut tagits, till skillnad från vad som kommunicerats ut av Nordea. Nu kräver facket klarhet i hur beslutsprocessen egentligen gått till.

STOCKHOLM. En vindsvåning på 256 kvadratmeter för 22,5 miljoner på Östermalm i Stockholm. Det är Nordea-vd:n Christian Clausens framtida bostad, avslöjar Svenska Dagbladet på torsdagen.

Lägenheten, som dessutom ska renoveras för miljonbelopp, har givetvis rört upp känslor kanske framför allt med tanke på det rådande finansiella läget i Sverige och världen. Men är upprördheten motiverad eller är det faktiskt en bra affär för Nordea - och därmed deras ägare och kunder?

Ted Lindblom är professor i industriell och finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Han menar att Clausen själv kan vara värd mer än lägenheten.

– För företagets del handlar det om att behålla kompetensen. Personen kan betyda att man får in intäkter större än utgiften för lägenheten, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Om den stiger i värde med en eller tio miljoner är det klart att det är ett plus. Men personen kan vara värd mycket mer än så, till och med miljarder.

"En bra investering på tio års sikt"

Själva lägenheten kommer antagligen dessutom öka i värde de närmaste åren och kan vid en framtida affär således leda till vinst för Nordea och i slutändan företagets aktieägare.

– Om inget oförutsett händer så är det klart att det på tio års sikt är en bra investering, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet, till Nyheter24.

På de senaste två åren har snittpriset per kvadratmeter bland bostadsrätterna på Östermalm ökat från cirka 58 000 kronor till 63 000 kronor.

Går att jämföra med Zlatan

Ekonomiprofessorn Ted Lindblom jämför gärna situationen med en viss svensk landslagsspelare i fotboll.

– Man kan jämföra det med att Zlatan (Ibrahimovic, reds. anm.) får ett hus eller en bil när han värvas till en klubb för att man vet att han kan vara skillnaden mellan vinst och förlust, säger han.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.