Onsdag 28 Sep
Stockholm

Debattfiaskot på SVT: "Jag var inte drogad"

Renate Almén (S) var med på länk i debattstudion, men fördröjning menar hon förstörde intervjun. Under programmet attackerades hon, bland annat på Twitter.
1 av 4
Renate Almén (S) var med på länk i debattstudion, men fördröjning menar hon förstörde intervjun. Under programmet attackerades hon, bland annat på Twitter. Foto: Faksimil från SVT
Almén dementerar (utan att ha fått frågan) att hon skulle ha varit alkoholiserad eller drogad, något som en del twittrare skämtsamt undrade på torsdagen.
2 av 4
Almén dementerar (utan att ha fått frågan) att hon skulle ha varit alkoholiserad eller drogad, något som en del twittrare skämtsamt undrade på torsdagen. Foto: Faksimil från SVT
Ett exempel från stormen mot kommunpolitikern.
3 av 4
Ett exempel från stormen mot kommunpolitikern. Foto: Faksimil från Twitter
4 av 4

Renate Almén (S) skulle försvara kommunens agerande mot föräldrarna som misstogs för pedofiler. Under tiden attackerades hon av tittarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Utan sina barn i 68 dagar

Uppdrag Granskning tog i onsdags upp fallet med Jennie och Thomas från Sandviken som blev oskyldigt anklagade för pedofili och barnpornografi.
Jennies syster hade ringt in till socialtjänsten och anmält att parets 6-åriga dotter brukade "mjölka pappas snopp." Systern berättade hur Jennie sagt till henne att dottern brukade "leka med pappans morgonstånd." Socialtjänsten beslutade då omedelbart att ta hand om barnen och polisanmäla.

Efter tre mardrömslika rättegångar friades paret från alla misstankar, och fick efter 68 dagar träffa sina två döttrar igen.

SANDVIKEN. Renate Almén (S), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandvikens kommun, deltog på torsdagen i SVT:s Debatt, via länk.

Resultatet blev ett antal kommentarer kantade av teknikstrul, hänvisningar till lagboken och att hon inte ville be om ursäkt till de båda föräldrarna som fått sina barn omhändertagna efter att felaktigt pekats ut som pedofiler, ett fall som togs upp i Uppdrag Granskning på onsdagen.

På Twitter haglade attackerna mot Almén både under och efter programmet. "är hon riktigt nykter?" och "är hon packad eller?" var två av frågorna från olika twittrare.

– Jag har fått höra både det ena och det andra, men jag var varken alkoholiserad eller drogad. Jag körde bil hem därifrån, säger Renate Almén till Nyheter24.

Hon påpekar också att hon hörde sig själv och att det var fördröjning på SVT:s länk, något som fick henne att framstå som långsam och förvirrad.

"Det fanns bara jag kvar att skicka"

Att hon inte var på plats i studion berodde på att hon endast är fritidspolitiker och därför inte kunde komma ifrån sitt vanliga jobb. Egentligen borde någon annan från kommunen ha varit med i programmet men enligt Renate Almén hade många tjänstemän semester och tjänstledigt på grund av att det är höstlovstider.

– Det fanns bara jag kvar, säger hon.

Pekar på människors okunskap

Glåporden och avgångskraven i sociala medier menar hon beror på okunskap.

– Folk kan inte hålla isär saker och ting. Vi borde ha större kunskap om hur allt fungerar i det här landet, säger Renate Almén.

I gårdagens Debatt ville hon inte be om ursäkt till föräldrarna. Dagen efter visar hon i alla fall mer känslor gentemot paret som felaktigt pekades ut och anmäldes.

– Jag har empati, ingen ska tro något annat. Att det ens ska komma en anmälan är tragiskt, säger Almén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.