Juholt bör vara bekymrad.
Juholt bör vara bekymrad.

Juholt tar på sig skulden för sossarnas fiasko

Men menar samtidigt att skandalerna är byggda på lögner.


Undersökningen:

Reinfeldt överlägesen Juholt på fem av fem områden

Synovate har ställt följande fråga till 1.005 väljare:

Företräda Sverige utomlands

Håkan Juholt: 12 %

Fredrik Reinfeldt: 72 %

Leda Sverige i händelse av en allvarlig kris

Håkan Juholt: 11 %

Fredrik Reinfeldt: 65 %

Leda regeringens arbete

Håkan Juholt: 15 %

Fredrik Reinfeldt: 63 %

Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen

Håkan Juholt: 17 %

Fredrik Reinfeldt: 63 %

Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige

Håkan Juholt: 24 %

Fredrik Reinfeldt: 55 %

Källa: DN.se

STOCKHOLM. Socialdemokraternas nye partiledare Håkan  Juholt har blivit allt annat än en frälsare. Enligt en ny undersökning hade socialdemokraterna fått endast 24,9 procent av rösterna om det var val i dag. Fiaskosiffror för socialdemokraterna som hade hoppats på en nystart med Juholt.

Själv erkänner han att hans skandaler var en direkt orsak till fallet - men menar samtidigt att skandalerna till stor del var byggda på lögner.

– Jag har varit partiledare i sju månader, utsatts för en alldeles enorm mediaexponering där faktiskt direkta lögner gjordes till sanningar. Det kommer självklart drabba mig lång tid framöver. Det kommer jag få bära med mig, den bilden som satts, säger han till Ekot.

Chanslös mot Reinfeldt

Han är även chanslös mot Fredrik Reinfeldt i rollen som statsminister. 72 procent av de tillfrågade föredrar Reinfeldt mot 12 procent för Juholt.

– Det är ganska naturligt, Fredrik har varit statsminister i fem år och jag har varit partiledare ett drygt halvår. Man blir prövad som statsminister, förtroende handlar om att dels ha en idé för politiken men också förvaltande självklart och jag tycker det är fullt logiskt att den som varit statsminister och förvaltat landet i fem år också har höga förtroendesiffror, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.

Men Juholt har tro på framtiden.

– Det är 1000 dagar till nästa val och jag kommer att möta Fredrik Reinfeldt i debatter och berätta vad Socialdemokraterna vill göra. Får jag prata politik så kommer stödet att växa, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!