Tio år av Magnus liv har gått förlorade.
1 av 3
Tio år av Magnus liv har gått förlorade. - Foto: Kamran Jebreili / SCANPIX
Infiltratörer är viktiga i polisens arbete mot att stoppa grov kriminalitet. Men ingen vill ta ansvar för vad som händer med infiltratörerna efter att uppdragen avslutats.
2 av 3
Infiltratörer är viktiga i polisens arbete mot att stoppa grov kriminalitet. Men ingen vill ta ansvar för vad som händer med infiltratörerna efter att uppdragen avslutats. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Chefen för SÄPO, Anders Danielsson vill inte ställa upp på någon intervju eller ge några kommentarer om verksamheten.
3 av 3
Chefen för SÄPO, Anders Danielsson vill inte ställa upp på någon intervju eller ge några kommentarer om verksamheten. - Foto: Ulf Palm/ SCANPIX

SÄPO utnyttjar tonåriga infiltratörer

Uppdrag Granskning avslöjar nu hur SÄPO värvar tonåringar för livsfarliga informationsuppdrag.


Peter Rätz

Uppdrag Granskning möter den före detta infiltratören Peter Rätz. Sedan år tillbaka tvingas han leva gömd och med halvårs intervaller flytta från storstad till storstad.

Rätz roll som infiltratör avslöjades i samband meden tidningsartikel för några år sedan. Sedan dess lever han under dödshot från de mc-gäng som han infiltrerade. Han berättar om människor som mördats, utan att deras familjer någonsin får reda på varför.

Han kommer aldrig kunna gå tillbaka och leva ett normalt liv igen.

Magnus var 18 år när han för första gången började jobba som infiltratör. I tio års tid var han informatör hos polisen, varav sju år som infiltratör hos SÄPO.

Efter tolv år bryter han nu tystnaden, och berättar, trots att han inte får, sin historia för Uppdrag Granskning.

I dag står han helt ensam, pank och med ett hål i livet på tio år, eftersom inga uppdrag, inkomster eller någon arbetslivserfarenhet kunnat redovisas.

Värvades som tonåring

I mitten på 1990-talet var Magnus 15 år. Han sökte spänning och började engagera sig i vänsterextrema våldsbejakande kretsar. Vid ett tillfälle greps han av polisen. Det var då allt började.

Magnus får kontakt med en polisman i samband med gripandet och efterföljande förhör. Vad han till en början inte vet är att polismannen jobbar för informationsvadelningen.

Utredningen avskrivs så småningom men Magnus kontakt med polismannen fortsätter. Han börjar lämna information. Han sätts på prov och efter att ha avslöjat planerna på en stor aktion - som polisen tack vare Magnus tips kunde förhindra - så får han 10 000 kronor i kontanter, rakt ner i fickan utan några som helst papper eller anställningsbevis.

Sedan börjar karusellen snurra. Polisen har nu fått en tillförlitlig källa och Magnus anlitas allt mer frekvent. Efter tre år hos polisen tar Säpo kontakt med honom. Han får gå kurser, lära sig hur man bäst bygger upp ett förtroende hos människor, lär sig förfölja, och att gömma sig.

SÄPO gör ett misstag

Ett misstag från Magnus hanterare gör att hans liv förändras radikalt. Magnus ska träffa mannen för att utbyta information. De ses på ett café med varsin tidning som ska utbytas. I Magnus tidning finns en redogörelse för hans iakttagelser, med namn, platser och datum. Tidningarna växlas och hanteraren lämnar fiket. En stund senare ringer Magnus telefon.

Hanteraren berättar med gråten i halsen hur han glömt väskan med tidningen och alla redogörelser i en butik. Magnus riskerar att avslöjas.

Han kallas, enligt Uppdrag Granskning, senare till ett möte hos SÄPO. De berättar att de måste avbryta allt. Risken är för stor att Magnus identitet ska komma att avslöjas. Han ber om hjälp för att komma på fötter men han får ingenting - han är förbrukad.

Både SÄPO och rikspolisstyrelsen vägrar att uttala sig om verksamheten när Uppdrag Granskning ber om att få göra intervjuer.

Anlitat advokat

Magnus är deprimerad och lider av posttraumatisk stress. Han berättar för Uppdrag Granskning hur han till sist tog kontakt med en försvarsadvokat för att få hjälp att kräva SÄPO och polisen på ersättning. Advokaten tog kontakt med JK som inlett en undersökning mot infiltratörsverksamheten inom polisen.

Till sist får Magnus en ersättning på 600 000 kronor och skydd. Men pengarna går mestadels åt att betala skulder och han får fortfarande varken CV eller intyg från polisen.

I dag är Magnus 30 år och lever ett liv i total avsaknad av skyddsnät och arbetslivserfarenhet. Han har ett hål i livet på tio år som ingen vill ta ansvar för.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på onsdagen i SVT 1.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.