Onsdag 28 Jul
Stockholm

Lundin Oil: Därför var vi inne på Schibbyes hemsida

Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
1 av 2
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. Foto: SCANPIX
Lundin Oil var inne på Martin Schibbyes hemsida tre veckor innan han greps tillsammans med...
2 av 2
Lundin Oil var inne på Martin Schibbyes hemsida tre veckor innan han greps tillsammans med... Foto: SCANPIX

Oljebolaget besökte journalistens hemsida trots att han aldrig kontaktat dem - strax därpå greps de.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

Den 7 juni, tre veckor innan Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden-provinsen, gick någon från Lundin Oil Services SA, som sköter Lundin Petroluem, in på Shibbyes hemsida.

– Det är extremt komprometterande, men samtidigt oklart vad det betyder, säger journalisten och kollegan Anna Roxvall som jobbade med Lundin Oil-granskningen, till Aftonbladet.

Lundin Oil: "Googlade hans namn"

– Anledningen till det var att vi blev kontaktade av en person som i sin tur hade blivit kontaktad av Martin Schibbye för att höra sig för om Lundin Petroleums eventuella aktiviteter i Etiopien. Då vi inte visste vem Martin Schibbye var så googlades hans namn och upp kom hans egen blogg, säger Maria Hamilton, presskontakt på Lundin Oil till Nyheter24 och fortsätter:

– Förhoppningen var att han skulle ta kontakt med oss direkt om han hade några frågor vilket han dock inte gjort.

Enligt Aftonbladet varade besöket i 3 minuter och 47 sekunder, men på Lundin Oil menar man att man inte hade några misstankar mot journalisten.

– Det fanns eller finns absolut inga misstankar, varken då eller nu, säger Hamilton till Nyheter24.

Schibbye oroades över besöket

När journalisten upptäckte att bolaget varit inne på hans hemsida blev både han och kollegan Johan Persson oroliga, eftersom att de dagen innan mötts upp i Nairobi för att påbörja resan mot Ogaden-provinsen, där de skulle granska Lundin Oil.

Shibbye tog kontakt med kollegan Anna Roxvall i Sverige och skrev:

"En svettig sak. Martin upptäkte i går att Lundin Oil Services Sa i Frankrike varit inne på hans hemsida den 7:e. Lite obehagligt med tanke på att han inte mejlat dem om något. Alltså en dag efter att han landat."

– Det är så märkligt, eftersom vi hade bestämt att de skulle ligga lågt. Martin funderade innan han åkte om han skulle mejla Lundin Oil om några märkliga fakta på deras hemsida. Men jag sa att jag inte tyckte det var en bra idé. Det vore onödigt att dra till sig uppmärksamhet. Så det bestämde vi att vi inte skulle göra, säger Anna Roxvall till Aftonbladet.

Men enligt Lundin Oil har, eller hade, man alltså inga misstankar mot Schibbye.

Kommentera
Kopiera länk
Dela