Skandalen har skadat kungafamiljen hävdar Bertil Ternert.
1 av 2
Skandalen har skadat kungafamiljen hävdar Bertil Ternert. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Bertil Ternert hoppas att man nu kan gå vidare och lämna allting bakom sig.
2 av 2
Bertil Ternert hoppas att man nu kan gå vidare och lämna allting bakom sig. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Flashback avslöjade Mille Markovics bildbluff

"Det här har tagits som någon form av sanning. Jag hoppas att vi kan gå vidare nu och lämna det här bakom oss."


Så avslöjade "Stig-Britt" Mille Markovics bildbluff

Steg för steg förklarar den anonyma användaren varför bilden är fejk.

1. Ansiktets rotation matchar exakt. Jag har inte roterat ansiktet, utan klippt in det direkt från videon. Förhållandet mellan bredd och höjd är något felaktigt i videon, så det har jag justerat.

2. Den gröna soffan i bakgrunden följer exakt linjen på axeln i Expressens bild, där den inte syns eftersom bilden är svartvit.

3. Ansiktsuttrycket är identiskt. Ögon, näsa och mun stämmer in exakt.

4. Hårfästet stämmer exakt. I Expressens bild är håret något större, men det kan givetvis vara redigerat.

5. "Skrattvecket" på kungens vänstra kind (högra på bilden) syns i videon, precis som i Expressens bild.

6. Ljuset kommer från samma håll. Pannans ljushet har "plattats ut" i Expressens bild, kanske för att dölja att ljuset på ansiktet inte kommer från samma riktning som i resten av bilden.

STOCKHOLM. "Kungabilden" är en bluff. På forumet Flashback avslöjar den anonyma användaren "Stig-Britt" att kungens huvud är inklippt från en intervju tillsammans med drottning Silvia från 1976. Det har tidigare fastslagits att den före detta porrklubbsägaren Mille Markovics kan ha manipulerat kungabilden, men det var inte förrän "Stig-Britt" steg för steg förklarade varför bilden är en bluff och var orginalbilden kommer ifrån.

– Jag kan inte tekniskt säga att det är den bilden men det har varit några dagar som ett antal källor pekat på att det här är falskt, säger hovets presschef Bertil Ternert till Nyheter24 och fortsätter:

– Den här bilden bekräftar ytterligare att det är så.

Originalet återfinns i ett videoklipp där kungen intervjuas tillsammans med drottning Silvia. Filmen ligger uppe på Youtube och återanvänds i ett inslag i duon Filip och Fredriks program "100 höjdare".

När Nyheter24 får tag på Bertil Ternert sent på måndagskvällen säger han att det är skönt att någon äntligen har gått till botten med hela historien.

– På så sätt är det bra att det nu kommer fram. Det här har pågått under ett år och har skadat kungen och kungafamiljen.

Bertil Ternert tycker också att det är beklagligt att Mille Markovic version har beskrivits som en sanning så länge och att det är positivt att man nu granskar det här hårdare.

– Det här har tagits som någon form av sanning. Jag hoppas att vi kan gå vidare nu och lämna det här bakom oss, säger Bertil Ternert till Nyheter24

Här är intervjun med kungen och drottningen från 1976

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.