Tisdag 15 Jun
Stockholm

Politiska skandaler vi minns - Haijbyaffären

Kurt Haijby.
Kurt Haijby. Foto: SCANPIX SWEDEN

Detta är andra delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Haijbyaffären.

Haijbyaffären är en utdragen historia om Kurt Haijby, om utpressning av kung Gustav V som gav efter för att undkomma anklagelser om en sexuell relation med Haijby. Och i vanlig ordning, mörkläggning.

Kurt Haijby, huvudperson i denna affär, var son till en vin- och fiskhandlare som var hovleverantör. Vid 28 års ålder hade Haijby straffats 6 gånger, för bland annat förfalskningar och grovt vållande till annans död, en polisman.

Fram till 1931 åkte han omkring i Frankrike och USA, då han flyttade tillbaka till Stockholm och gifte sig med en äldre änka, Anna Holmberg. Tillsammans med Holmberg startade Haijby en restaurang (Lido) 1933, som senare kom att gå i konkurs. Men det var i samband med att Haijby försökte skaffa vinrättigheter till restaurangen som en sexuell affär ska ha tagit sin början. En sexuell affär mellan konungen Gustav V och Kurt Haijby.

Haijby sökte och fick audiens hos kung Gustav V för att söka vinrättigheter, vilket han också fick. Gustav V ska enligt Haijby själv ha inlett en sexuell relation med honom, vilket anges som skäl för att Haijby beviljades vinrättigheter.

1936 ansökte Haijby’s fru om skilsmässa och hävdade att maken varit otrogen med konungen. Hovet var nu skakat och man började mörklägga historien och försökte med att tysta både frun och Haijby själv. Av riksmarskalken fick frun 15 000 kronor för att komma med ett annat skäl för skilsmässan. Fram till nu hade Haijby också fått en hel del pengar av hovet för att hålla tyst om affären. Hela skilsmässan verkade nu som skenskilsmässa.

Hovet var i panik och hovets advokat, Conrad Quensel fick i uppdrag att övertala Haijby, med ekonomiska medel, att bege sig till USA. Det dröjde dock inte länge innan han var tillbaka i Sverige och Stockholm. Nu hade Haijby och frun mottagit så pass mycket pengar från hovet att de hade råd att köpa tillbaka restaurangen, en kaffehandel och inreda ett slott på Särö, där även Gustav V höll till.

Nu ryckte ännu en ämbetsman in för att mörklägga hela affären, överståthållare Torsten Nothin, som var polischef. 1938 såg Nothin till att Haijby greps för misstanke om sexuell sedeslöshet med två unga pojkar. Detta ska ha ägt rum på Särö. Gripandet ska ha saknat laglig grund i och med bristande bevisning, trots att pojkarna vittnat om att Haijby förgripit sig på dem. Efter att ha spenderat tid på Beckomberga mentalsjukhus fick han nu två alternativ, att lämna Sverige och upphöra med sina anklagelser mot kungen eller åtalas. Han valde att lämna Sverige och istället bege sig till Tyskland och mottog månadspeng från hovet. Men historien slutar inte här.

Haijby återvände senare till Sverige och fortsatte att ta emot månadspeng, men nu från Kriminalpolisen och en större summa för att låta bli att skriva en bok om hela affären. I Tyskland hade han hunnit dömas för övergrep mot två unga pojkar och utvisades till Sverige 1940, efter avtjänat straff. Men så kom ändå boken ”Patrik Kajson går igen”, 1947. Polischefen köpte dock upp de flesta av dem 1000 exemplar som hade tryckts och meddelat bokhandlarna i Stockholm om att inte sälja boken. Boken kom ut i nyupplaga 1951, 1952 och till slut 1979.

Efter kung Gustav V´s död skrev Haijby till myndigheterna och hävdade att han utsatts för rättsövergrepp. Justitiekanslern (JK) inledde då en undersökning som kom att hemligstämplas fram till 2002 med slutsatsen att Haijby inte utsatts för de påstådda rättsövergreppen. Istället inledde JK, samstämmigt med regeringen, en förundersökning mot Haijby där han anklagades och åtalades för utpressning. Året var 1952, Haijby åtalades för anklagelserna om utpressning och dömdes till 8 års straffarbete. 

I fängelset fick Haijby besök av Vilhelm Moberg som skrev om affären och vilken roll ämbetsmännen spelat i denna röra. Moberg citerar Haijby då han satt i fängelse;

”I grundlagen står det ju att man skall hålla konungen i helgd och vörda och älska honom. Ingen har älskat konungen högre än jag. Och vad har jag fått för det?”

Av hälsoskäl släpptes Haijby från fängelset 1956. Han levde med Anna Holmberg fram till hennes död 1965. Detta var även slutet för Haijby, han begick självmord några månader efter fruns död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela