Måndag 14 Jun
Stockholm

Sahlin: "Ingen har en aning om vad Juholt ville med sitt ledarskap"

Mona Sahlin i oktober 2010. Längst till vänster i bild står efterträdaren Håkan Juholt.
1 av 2
Mona Sahlin i oktober 2010. Längst till vänster i bild står efterträdaren Håkan Juholt. Foto:
Juholt tvingade bort Sahlin.
2 av 2
Juholt tvingade bort Sahlin. Foto:

Denne förre S-ledaren vill ha ett öppet partiledarval nästa gång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en intervju med SR:s Ekot säger Mona Sahlin att hon hade haft starkare politiskt mandat om hon valts i konkurrens med andra kandidater. Nu vill hon att Socialdemokraterna skrotar hemlighetsmakeriet och utser nästa partiledare i en öppen process.

– Har man en öppen debatt, med debatt mellan personer som tycker lite olika, blir det en väldig styrka för den som sedan blir vald. Hon eller han blir vald på de åsikter och drömmar hon hade för framtiden. Så blev det inte alls för mig och ännu mindre för Håkan. Idag har ju ingen en aning om vad just han ville med sitt partiledarskap, säger Mona Sahlin.

Osäker om Juholt

54-åriga Sahlin har tidigare i en intervju med Magasinet Novell visat osäkerhet om Juholts framtid. På frågan om Juholt sitter kvar till nästa val - efter de negativa rubriker som omgärdat honom - lyser tveksamheten igenom.

- Den frågan passar jag. Jag hoppas att partiet tar sig igenom det här, tre år är en livstid i politiken. Sedan får vi se om det dyker upp fler saker. Man har ju mindre och mindre fallhöjd för varje affär, säger Sahlin till Magasinet Novell.

Öppen process kan bygga en kandidat

En öppen valprocess kan bygga en kandidat starkare menar den förre partiledaren. Enligt Sahlin, som "valdes" till partiledare för fem år sen, sågs hon som den ende som ville ta sig an jobbet och inte den bäste.

- Det finns en djupt rotad föreställning om att man bara står enade och talar med en röst utåt. Jag önskar vi skulle våga öppna upp ännu mer och att det skulle komma fram en tre, fyra, fem partiledarkandidater nästa gång, säger hon och tar sig själv som exempel:

– Nu blev det som om Mona var det sista möjliga. Innan dess hade tio personer sagt nej. Det är inte en speciellt bra start för en partiledare, säger Mona Sahlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela