Åtalas för vapenbrott.
Åtalas för vapenbrott. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Expressens chefredaktör, nyhetschef och reporter åtalas för att ha köpt pistol

Köpte vapnet för lite mer än ett år sedan.


När serieskytten Peter Mangs härjade som värst i Malmö oktober 2010 valde Expressen att köpa en pistol på svarta marknaden i staden för att visa hur lätt det är att skaffa vapen i Sverige. Det tog tidningen fem timmar att köpa ett vapen en 7,65 millimeters pistol av märket Crvena Zastava. Direkt efter köpet lämnades vapnet in till polisen.

Nu har dock händelsen lett till att chefredaktör Thomas Mattsson, en nyhetschef och en nyhetsreporter åtalats för vapenbrott.

– Jag anser att de har gjort sig skyldiga till ett vapenbrott och har precis lämnat in ett åtal till Malmö tingsrätt, säger Jörgen Larsson vid internationella åklagarkammaren i Malmö till Dagens Media.

"En situation Expressen själva skapat"

Det finns en regel som säger att åtal inte ska väckas mot personer som själva lämnar in vapen till polisen. Men det gäller endast om man fått vapnet genom ett dödsbo eller någon annan tillfällighet, skriver Dagens Media.

Förnekar alla brott

Mattsson är förvånad över åtalet.

- Jag förvånas över att åklagaren valt att åtala, säger han till Dagens Media.

– Vi har ägnat avsevärd tid åt att förklara för åklagaren hur en tidningsredaktion är organiserad. Det var flera medarbetare och chefer inblandade i det här tvådagarsreportaget, och urvalet, en reporter och en nyhetschef, i stämningsansökan känns därför lite märkligt. Varför just dem? Vi menar att det inte skett något brott, och vill åklagaren ändå pröva detta som en principsak borde han nöjt sig med att stämma mig som chefredaktör.

Många jobbar med "wallraff"

Han försvarar beslutet att köpa pistolen.

– Det är ju många olika medier som genom åren arbetat med "wallraff" eller med att försöka undersöka förhållanden. Också kvällspressen har tidigare köpt vapen och gett till polisen, utan att misstänkas för brott, och för bara något år sedan köpte en lokaltidning knark på nätet. För att inte tala om hur journalister testar exempelvis flygplatssäkerheten gemom att försöka smuggla in saker. Det här är en journalistisk metod som ibland krävs för att röja eventuella missförhållanden.

Men redan från start har polisen sett det som ett brott.

– Det är klart att det har begåtts ett vapenbrott. Vi vet ju att vapnet har skaffats på illegal väg, säger Calle Persson, informatör vid polismyndigheten i Skåne till Resume i samband med anmälan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.