Måndag 21 Jun
Stockholm

"Fängelse skulle göra reportaget ännu bättre"

Thomas Mattsson tillsammans med Jan Guillou som även han tidigare köpt vapen illegalt.
Thomas Mattsson tillsammans med Jan Guillou som även han tidigare köpt vapen illegalt. Foto:

Expressens chefredaktör, nyhetschef och reporter åtalas för att ha köpt vapen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åklagaren:

– Jag anser att de har gjort sig skyldiga till ett vapenbrott och har precis lämnat in ett åtal till Malmö tingsrätt, säger Jörgen Larsson vid internationella åklagarkammaren i Malmö till Dagens Media.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen har tillsammans med en nyhetschef och en reporter på tidningen åtalats för vapenbrott. Pistolen köptes i Malmö i samband med ett reportage som Expressen gjorde i oktober 2010 och lämnades sedan över till polisen. Men Mattsson räds inte en fällande dom.

- Jag skulle väl hamna i ett straffregister. Om vi skulle få fängelse skulle reportaget bli ännu bättre än det vi redan gjort.

Och Expressens agerande är inget ovanligt enligt Mattsson.

- Det har hänt flera gånger tidigare att journalister köpt illegala vapen och lämnat över till polisen, även Expressen har gjort det men det mest kända exemplet är väl Jan Guillou. Sen har även lokaltidningar i Norge köpt narkotika på internet för att se och visa hur lätt det är.

- Åklagaren tycks vara intresserad av att få ett prejudikat.

Mattsson undrar också varför åklagaren valt att anmäla nyhetschefen och reportern.

- Jag vänder mig mot att man åtalar även reportern och en nyhetschef. Man har valt lite hux flux två personer som blir åtalade. Trots att det finns editionschefer, flera nyhetschefer och liknande som på olika sätt varit inblandade. Är det en principiell fråga kunde man nöjt sig med att åtala mig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela