Konstnären Lars Vilks.
Konstnären Lars Vilks. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Terrormisstänkta i Göteborg släpps

De tre personer som åtalats för ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks försätts på fri fot beslutade tingsrätten runt 16-tiden på onsdagen. Domen kommer meddelas den 20:e januari.


I dag avslutades rättegången mot de män som greps i september misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En rubricering som så småningom ändrades till förberedelse till mord på den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Motivet sades vara Vilks Muhammedteckningar.

Under onsdagseftermiddagen meddelade tingsrätten att de häktningen av de tre åtalade männen släpps.

- Det finns inga skäl för att hålla dem fortsatt häktade, säger Henrik Winman, chefsrådman.

"Vi sitter här för att vi är muslimer"

En av de åtalade uttalade sig i rätten.

– Jag har suttit häktad i tre och en halv månad, och saknat min dotter som är det viktigaste i mitt liv. Jag har hela tiden känt att jag måste bevisa min oskuld, sa han i rätten.

– Vi sitter här därför att vi är muslimer. Det finns inget som kopplar oss till terrorgrupper, sade en av de åtalade innan förhandlingen avslutades.

"Dom i januari"

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström har i sin bevisning bland annat hänvisat till avlyssnade telefonsamtal där männen påstås planera mordet. Hon yrkade på att de åtalade skulle dömas för förberedelse till mord alternativt stämpling till mord till fängelse inte understigande tre år. Att männen släpps kan vara en indikation på att männen inte kan längre misstänkas på sannolika skäl för brottet, enligt GT. 

– Det är antingen för att det inte finns särskilda häktningskäl längre, eller att man inte längre kan misstänka de på sannolika skäl för brottet, skriver GT.

Dom i målet kommer att meddelas den 20 januari klockan 14.00

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.