Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot vården.
1 av 2
Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot vården. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Personalen menade att inget var brutet, trots att 80-åringen hade två frakturer.
2 av 2
Personalen menade att inget var brutet, trots att 80-åringen hade två frakturer. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Missade frakturer - får skarp kritik

I fem dagar låg en 80-årig kvinna med fruktansvärda smärtor innan någon upptäckte frakturerna.


Åläggs att förbättra vården

Socialstyrelsen anser att personalen missade att upptäcka frakturerna på grund av brister i samarbetet och planeringen.

Socialnämnen i Sundsvall åläggs nu att försöka förbättra vården på flera olika punkter. Exempelvis rutinerna vid fallolyckor och vårdpersonalens kompetens.

SUNDSVALL. En 80-årig kvinna bröt armbågen och bäckenet men blev liggande i fem dagar utan att frakturerna upptäcktes. Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot vården.

Kvinnan är dement och bor på ett särskilt boende i Sundsvalls kommun. När hennes dotter kom på besök i februari upptäckte hon att mammans arm var röd, varm och uppsvälld. När hon frågade personalen om vad som hänt fick hon till svars att det inte var någon fara, skriver Dagbladet.

Dagen efter upptäckte kvinnans andra dotter ett stort blåmärke på 80-åringens lår, men personalen kunde inte förklara vad som hänt.

Två frakturer orsakade av fallolycka

Kvinnan blev sämre och sämre, och trots att döttrarna ville att hon skulle röntgas så sa personalen ifrån och menade att inget var brutet. Fem dagar senare fördes kvinnan till sjukhus, tack vare döttrarnas ifrågasättande.

Då visade det sig att 80-åringen hade två frakturer orsakade av en fallolycka som personalen hela tiden känt till, utan att säga något.

Socialstyrelsen riktar skarp kritik

Efter att Socialstyrelsen utrett händelsen riktar de nu skarp kritik mot Sundsvalls kommun och socialtjänst, vilka ansvarar för boendet.

– Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på att en patient med demenssjukdom fått utstå onödigt lidande och vänta alltför lång tid på diagnostisering och rätt behandling för sin fraktur, menar Social­styrelsens sektionschef Anne Vaher och inspektören Sofie Tängman i sitt beslut, skriver Dagbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!