Linnea Schibbye Steiner, hustru till Martin Schibbye och Karin Schibbye, Martins mamma, kommer tillsammans med fler familjemedlemmar åter igen att resa till Etiopien i slutet av januari.
1 av 3
Linnea Schibbye Steiner, hustru till Martin Schibbye och Karin Schibbye, Martins mamma, kommer tillsammans med fler familjemedlemmar åter igen att resa till Etiopien i slutet av januari. - Foto: Ingrid Dahlbäck / SCANPIX
Beskedet om Johan Persson och Martin Schibbye kommer att överklaga eller inte väntas komma på måndag.
2 av 3
Beskedet om Johan Persson och Martin Schibbye kommer att överklaga eller inte väntas komma på måndag. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Carl Bildt har varit i kontakt med Johans pappa vid två tillfällen. Familjerna vill inte spekulera i Bildts eventuella jävsituation.
3 av 3
Carl Bildt har varit i kontakt med Johans pappa vid två tillfällen. Familjerna vill inte spekulera i Bildts eventuella jävsituation. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Systern om Bildt: "Litar på att de gör vad de kan"

På måndag väntas beskedet komma om Martin Schibbye och Johan Persson kommer att överklaga domen eller inte.


700 000 kronor insamlat

I juli startade Reportrar utan gränser och Journalistförbundet en insamling till stöd för Martin Schibbye och Johan Persson - som hittills fått in omkring 700 000 kronor.

Enligt Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser, så har insamlingen gått över förväntan.

– Som resultat så har det gått exceptionellt bra. Vi hade trott på att vi skulle få in omkring 50 000 kronor ungefär, inte att vi skulle få in så mycket som 700 000 kronor, säger han till Nyheter24.

Är fonden tänkt att bli bestående till stöd för fängslade journalister?

– Tanken är att om det blir ett överskott så ska det gå till liknande situationer, men vi är ingen insamlingsorganisation på det sättet, säger Löfqvist.

Hittills har omkring 150 000 kronor gått åt, till bland annat advokat- och resekostnader. Hur mycket som kommer att bli över återstår att se.

– Det beror på hur det går, om de överklagar eller så. Det blir ju mer kostnader om de väljer att överklaga.

Varken Johan Perssons eller Martin Schibbyes familjemedlemmar har hört något nytt från Etiopien. På måndag ska de fängslade journalisterna träffa ambassaden.

– Det pågår fortfarande diskussioner. Vi vill inte spekulera för mycket i om de kommer att överklaga eller inte. Vi litar på att ambassaden och advokaterna tar ett klokt beslut, säger Martins syster Greta Rydermark Schibbye, till Nyheter24.

Carl Bildts eventuella jävsituation

Utrikesminister Carl Bildt har tidigare anklagats för att hans tysta diplomati inte fungerat i kampen om att få de svenska journalisterna fria.

En del av kritiken har bland annat handlat om att Bildt hamnat i en jävsituation, med tanke på att han tidigare suttit med i styrelsen för Lundin Petroleum - samma företag som Schibbye och Persson var nere för att granska.

Vad anser ni om Bildts eventuella jävsituation?

– Den känns irrelevant just nu. Vi litar på att de gör vad de kan, säger Rydermark Schibbye.

Har Carl Bildt varit i kontakt med er?

– Johans pappa Kjell har ju varit i kontakt med honom vid två tillfällen. Han säger att det pågår diplomati och att det är första prioritering.

Åker ner igen i slutet av januari

Familjemedlemmarna kommer återigen att åka till Etiopien i slutet av månaden.

– Det är jag, Karin, Linnea, hennes pappa och Johans pappa som åker, säger systern till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!