Lördag 31 Jul
Stockholm

Kosttillskotten ljuger om "forskningsresultat"

Företagen bakom kosttillskotten är de "klämmer till" med "forskningsresultat visar", ofta utan grund. Varumärkena på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Företagen bakom kosttillskotten är de "klämmer till" med "forskningsresultat visar", ofta utan grund. Varumärkena på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tobaksbolaget Philip Morris avslöjades med att ha manipulerat forskningsresultat.
2 av 2
Tobaksbolaget Philip Morris avslöjades med att ha manipulerat forskningsresultat. Foto: Paul Sakuma / AP

Tobaksbolaget Philip Morris manipulerade länge forskningsresultat för att lura konsumenterna. Men kosttillskotten tros vara de som lurar oss mest i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Studie från 2002 granskades

Forskare vid University of California visade nyligen att Philip Morris i en egen studie 2002 om tillsatser i tobak manipulerat resultat för att få det att framstå som mindre farligt att röka.

Slutsatserna av granskningen presenterades i den medicinska tidskriften Plos.

SVERIGE. Det är inte bara i tobaksbranschen som konsumenterna riskerar att bli lurade av företagens hänvisningar till forskningsresultat. Efter att företaget Philip Morris nu avslöjats med tilltaget är frågan vilken bransch som lurar konsumenterna i dag. Och den nya boven i dramat tros vara kosttillskotten.

– Det är svårt att se igenom för konsumenten när man klämmer till med att "forskningsresultat visar", säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket som jobbar mycket med frågor om kosttillskott, till Nyheter24.

"Spetsade med läkemedelssubstanser"

Trots att tillskotten räknas till livsmedel innehåller de ofta ämnen som borde kontrolleras betydligt hårdare. Vissa kan till och med komma att visa sig farliga i framtiden.

– Kosttillskott kan vara spetsade med läkemedelssubstanser och märkas som livsmedel fast de egentligen är läkemedel, säger Kurowska.

Statsinspektören på Livsmedelsverket tror ändå att det blir svårt att slå hål på myterna om forskningsresultaten när vi lever i ett samhälle där snabba lösningar alltid är målet. Kanske har vi inte lärt oss av tobaksbolagens felaktiga påståenden från förr?

– Folk kanske vill bli lurade. Man tar riskerna och bortser från farorna, säger hon.

7000 giftiga ämnen i cigaretter

Det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris manipulerade alltså forskningsresultat för att dölja effekterna av sina cigaretter. Detta enligt ny forskning från University of California.

Och det är trots allt tobaksbolagen fortfarande kan tjäna allra mest på att dölja den verkliga effekten av produkterna. Cecilia Birgersson, utredare på Folkhälsoinstitutet, menar att farliga ämnen i exempelvis cigaretter ofta är svåra att förstå och därmed också lätta att manipulera uppgifter om.

– Det finns 7 000 giftiga ämnen i cigaretter, det är klart man vill få det att framstå som mindre farligt, säger hon till Nyheter24.

Manipulation av effekter vid tobaksanvändning är något som också företag i Sverige gjort sig skyldiga till, menar Birgersson.

– Men de senaste åren har det inte funnits några exempel på det, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela