Hanna Fridén: "Ta ungas porrmissbruk på större allvar"

KRÖNIKA. Hanna Fridén tror att porrmissbruk ignoreras på för att man är rädd att verka moraliserande. I stället uppmuntras allt som rör sex, porr och onani - till vilket pris som helst.


På Flashback finns en tråd som rör porrmissbruk. Den startades av en ung kille som brukat porr i stora mängder under en längre period. Förloppet var det vanliga: Man brukar mer och mer porr - av allt grövre slag - hela tiden för att få ut kickar och bekräftelse. Till slut ledde det till en situation där det blev svårt att tända sexuellt på vanligt sex och aknyta intimt till sin partner. Att få ut sexuell tillfredställelse av något annat än porr och onani blir väldigt svårt i den här situationen.

Vi vet inte hur vanligt det här problemet är. Det görs inga undersökningar på området trots att problemet är känt inom vården. Personligen misstänker jag att problemet är stort. Varför inte? Porr finns lättillgängligt, är enkel bekräftelse och vi har nästan ingen information om riskerna. Få människor känner igen signalerna på att man börjar hamna i ett porrmissbruk och därför blir det också svårt att göra något åt det.

En annan sak som får mig att tro att problemet är rätt stort är hur många det är som känner igen sig när symtomen väl beskrivs. Forumtråden har ett starkt och uthålligt liv. Flera ungdomar, både de som fått riktig vård och de som behandlar sig själva efter att de känt igen sig berättar om sin resa och hur de arbetar med att få bukt med det hela.

Porrmissbruk låter kanske trivialt. Men om du inte kan anknyta intimt till en partner blir du ensam, känner dig frånkopplad och utanför. Och ensamhet är är en de farligaste sakerna som kan drabba oss.

Jag oroas när jag ser kampanjer från organisationer som arbetar med sexuell hälsa. Budskapet är att sex är kul! Porr är kul! Onani är bra! Gör allt du vill! Hur mycket du än vill! Och ja, sex och onani är jättekul. Men byt ut det här mot alkohol och man börjar fundera på hur vettigt det är att förespråka frosseri.

Jag vill att folk ska kunna uttrycka sin sexualitet utan skam, jag är inte för att predika avhållsamhet eller förbud, men jag vill ge människor verktyg att identifiera problem. Bruk och missbruk är två olika saker, jag älskar att dricka vin med mina vänner, men jag gör inte det här varje dag för jag vet att man inte ska och när jag dricker för mycket alkohol så ringer den mentala varningsklockan och jag tar det lugnare.

Jag förstår varför de här kampanjerna finns, det är en motreaktion på de konservativa organisationerna som menar på att porr och onani gör dig till en galen våldsam pedofil eller liknande. Relationen är väldigt polariserad. Man oroas för de ungdomar som skäms över sin sexualitet och därför vill man inte predika något annat än det positiva. Men ärligt talat - vilken ateistisk ungdom tar till sig av kristna samfunds skräckhistorier om sex? Och vilken ung kristen tar till sig av kampanjer där man skriker ut hur fantastiskt det är att runka och knulla? Ingen, skulle jag tro. Jag tror ärligt talat att det mer klappar medhårs på de som redan tycker som de vill.

I dagsläget finns det bara en informationskälla för ungdomar som hamnat i porrmissbruk, det är på internet och det drivs av ungdomarna själva. Kanske ska man lyssna till det, se att det finns ett behov, och våga ta upp den här frågan utan att tro att det handlar om varken förbud eller skam? Det handlar om kunskap.. Okunskap om konsekvenser fungerar fint i samhällen utan frihet, för där finns inte samma risk att hamna i problem. Men när vi predikar frihet måste vi också förmedla kunskap för att ge människor verktyg att på riktigt kunna hantera sig själva och sin frihet till det yttersta.

För frihet utan kunskap innebär bara att man blir fånge under nya förhållanden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.