Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kom och köp! Skola till salu på Blocket

- 16/01/2012, 20:40 -
”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?”. Snart kan man köpa vad som helst på Blocket.

”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?”. Snart kan man köpa vad som helst på Blocket.

Faksimil Blocket

I takt med att privatiseringarna fortsätter så tycks det snart bli möligt att köpa vad som helst. Senast i raden är en skola till försäljning på Blocket.

”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?” - så inleds annonsen på Blocket där en köpare erbjuds att köpa och driva en skola i Malmö.

Priset är en halv miljon kronor och ger köparen rätt att starta en skola för 180 elever i årskurs sex till nio. Namnet är klart och tillståndet från Skolinspektionen är godkänt. Det är bara upp till köparen att hitta lokaler och anställa personal - sen kan skolan startas redan till hösten.

”Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle”, skriver säljaren i annonsen.

Kryphål i lagen

Saken är den att affären är inte olaglig. Kryphål i lagen gör att man kan starta friskolor utan att granskas av myndigheterna, vilket gör det möjligt med skolannonsen på Blocket.

Tillståndet ligger i ett aktiebolag och vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna, skriver SvD.

Bemanningsföretag godkänner lärare

Det är inte bara Blocketförsäljningen som är anmärkningsvärd. Till saken hör att bemanningsföretaget Proffice är de som bedömer ansökningar om lärarlegitimationer - inte myndigheterna.

Det har tidigare varit känt att man samarbetar med Proffice, men man har inte vetat hur lite Skolverket varit delaktigt i de enskilda beslutsärendena, skriver DN.

Det är anställda på Proffice som granskar ansökningar och examensbevis. Efter det görs en bedömning för att se om de godkänns. Sen är det upp till Skolverket att snabbt ta en titt på ansökningarna - som handlar om i snitt fyra minuter per ärende. Något som Skolverket själva anser vara tillräckligt.

Juridisk gråzon

Normalt sett får inte myndighetsutövning skötas av privata företag, men i och med avtal med vare enskild person på Proffice så har Skolverket lyckats kringgå detta.