EDL:s demonstrationer har tidigare varit extremt våldsamma.
1 av 2
EDL:s demonstrationer har tidigare varit extremt våldsamma. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Flera av EDL:s medlemmar är fotbollshuliganer.
2 av 2
Flera av EDL:s medlemmar är fotbollshuliganer. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Expert: Osäkert om högerextrema EDL kommer till Malmö

Den högerextrema rörelsen English Defence League (EDL) planerar att resa till Malmö för att demonstrera mot islamisering tillsammans med bland annat Swedish Defence League.


Vad är EDL och SDL?

English Defence League är en högerextrem rörelse som grundades i Luton 2009. Dess främst målsättning är att bekämpa det de uppfattar som "islamiseringen av samhället" och de motsätter sig således spridandet av sharialagar, islamistisk terrorism och invandring.

Enligt EDL vill de göra detta på en fredlig väg genom att via gatuprotester föra fram sina budskap. Många av protesterna har dock blivit extremt våldsamma, inte minst på grund av sammandrabbningar med motdemonstranter.

– Det ligger en del i det. Men EDL söker även motkonfrontation, de har ett uppenbart syfte att inte bara gå ut och visa sig på gator och torg. EDL är extremt provokativt, säger Daniel Poohl.

Ur EDL har en svensk motsvarighet fötts. De kallar sig Swedish Defence League, men ännu finns det inte mycket information om dem. Klart är att EDL har setts i Sverige flera gånger under 2011, bland annat i samband med demonstrationer mot en moskéinvigning i Göteborg.

Anders Behring Breivik har tidigare beskrivit EDL som räddningen för Europa och det finns uppgifter om att han deltog i dess aktiviteter.

I en intervju med Sveriges Radio berättar EDL:s grundare Tommy Robinson att rörelsen satsar på Skandinavien och planerar att flyga in supportrar till Malmö för att, tillsammans med rörelsens svenska avdelning SDL, demonstrera mot islamisering.

– Det är som om en islamistisk armé invaderat Sverige och börjat våldta alla kvinnor. Och männen gör ingenting åt det, säger English Defence Leagues grundare Tommy Robinson till Sveriges Radio.

English Defence League har på kort tid vuxit sig starka i England och lyckats rekrytera flera medlemmar. Deras framgångar har inte gått obemärkt förbi och den senaste tiden har flera liknande avdelningar skapats runt om i Europa. Under 2011 sågs representanter från EDL i Sverige flera gånger, bland annat under en demonstration mot en moskéinvigning i Göteborg. Och den 13 november var en buss med EDL-anhängare på plats i staden Mjölby.

Men att EDL skulle vara på väg till Sverige är något Daniel Poohl chefredaktör för Expo, som bevakar främlingsfientlighet i Sverige, inte tycker att man ska dra för stora växlar på.

– EDL har tidigare sagt att man ska göra saker som har gått i stöpet, försökt sig på internationella samarbeten och liknande. Bara för att de säger att de ska komma är det inte säkert att de verkligen kommer, säger han till Nyheter24.

Poohl menar att EDL varit en extremt framgångsrik kampanjorganisation som delvis lyckats genom att ligga långt fram i sin användning av sociala medier. Men rörelsens försök att etablera sig utomlands via underavdelningar har hittills varit misslyckade. Enligt Poohl beror det delvis på att utländska avdelningar saknar den gamla infrastruktur som den engelska huligankulturen har inom sig.

– EDL består till stora delar av fotbollshuliganer och de har en kultur av att snabbt samlas och gå ut på gator och torg för att sjunga sina ramsor. De söker provokationer och vill skrämmas och sprida oro, säger Poohl, och fortsätter:

– I Sverige har man inte alls varit i närheten av EDL:s framgångar. SDL skulle behöva huliganer från samtliga Stockholmsklubbar för att göra det till verklighet och det är man otroligt långt ifrån.

Swedish Defence League har liksom EDL försökt locka anhängare via sociala medier, men hittills är rörelsen i en uppbyggnadsfas och det finns relativt lite information om dem.

– Det är mycket svårt att uttala sig om vilka SDL-sympatisörer som är beredda att göra verklighet av det. Det är en sak att gå in på Facebook och gilla SDL:s sida. Men det här är en rörelse som handlar om att gå ut på gator och demonstrera. Det har man inte lyckats med, avslutar Poohl.

Nyheter24 har förgäves sökt SDL:s svenske talesperson Isak Nygren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!