1 av 5
2 av 5
- Foto: SCANPIX
3 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Francesco Schettino greps i lördags kväll misstänkt för dråp.
4 av 5
Francesco Schettino greps i lördags kväll misstänkt för dråp. - Foto: AP
Ali Saeed Abdullah
5 av 5
Ali Saeed Abdullah

Veckans inne- och utelista

VECKA 3: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 3:

INNE

1.  Ali Saeed Abdullah

Svenska fotbollsförbundet bryr sig inte nämnvärt, spelarna är obekymrade och politikerna håller tyst. Därför spelar vi vänskapsmatcher mot Bahrain, mitt under pågående folkligt uppror, trots att de använder kraftigt våld mot sitt folk, vägrar dem vård och fängslar meningsmotståndare säger vi inte ens nej till vänskapsmatcher med regimen. Då är det modigt att som Bahrains landslagsmålvakt ändå, trots en feg västvärld, våga stå för sina åsikter och protestera mot regimen. Han sitter nu fängslad för detta, kanske torteras han, medan vi glatt spelar match mot det lag han representerar. Det är modigt, vågat och inne.

2. Anonymous

Nej, det är inte direkt demokratiskt och ja, vi är medvetna om att de kan ställa till med rätt fruktansvärda saker. Men som rörelse för fredliga protester och ett slags uppdatera civil olydnad är de bitvis imponerande. Klarar de att få politikerna att tänka en gång extra innan de klubbar igenom SOPA och PIPA är det väldigt bra. Poppis som rockstjärnor, det vill säga inne, är de redan.

3. Håkan Juholt

Som den gamle journalist han är har Håkan Juholt medielojalt sett till att lösnummerförsäljningen och klickstatistiken på sajterna runt om i Sverige hålls uppe. Juholts dramatik och håller en hel bransch flytande i dag och utan honom kanske tusentals reportrar skulle stå utan jobb.

4. Caroline Szyber

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber har varit med förr på innelistan. Nu är hon tillbaka igen. Detta för att hon vågar stå upp för rätt självklara grejer som plöstligt blir märkligt svåra om man sitter i riksdagen. Szyber har politisk ryggrad och det är en extrem bristvara i dagens politiska klimat.

5. Moa Lignell

Amanda Fondell var en värdig vinnare och Robin Stjerberg, well, strunt samma. Men Idols största ögonblick var när Moa Lignell sjöng sin egenförfattade "When I held ya" först på audition och sen i en av finalerna. Nu har hon äntligen fått släppa den som singel. Bra grej.

UTE

1. Francesco Schettino

Det är naturligt att bli skraj när det händer en olycka. Men är man ansvarig för ett stort kryssningsfartyg, som man dessutom kört på grund för att man ville imponera, är det inte läge att lämna skeppet innan de som skulle undsättas fått hjälp. Att vara ytterst ansvarig innebär att man är ytterst ansvarig och då kan man inte hoppa av båten och kasta sig mot land. Schettino är ute.

2. Agnetha Hilding Qvarnström

Åtalet mot de terrorgripna, som sen misstänktes för förberedelse till mord, blev till slut böter för brott mot knivlagen. Så här ser terroråklagaren Qvarnströms facit ut generellt. Terrorjakten fortgår som en sorglig fars i Sverige och ingen känns mindre modern än dess paradåklagare Hilding Qvarnström.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.

Två döms för djurplågeri på slakteri

Grisar på ett skånskt slakteri utsattes för allvarliga och upprepade brott. Två män döms nu till villkorlig dom och dagsböter av Ystads tingsrätt, som kommit fram till att 18 djur vid slakt har lidit på ett sätt som är att bedöma som djurplågeri.

Man begärs häktad efter överfall mot advokat

Den man i 65-årsåldern som greps efter en misshandel i Norrköping i helgen har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, rapporterar P4 Jönköping.