Juholt har något att berätta.
Juholt har något att berätta.

Juholt kallar till presskonferens på lördagen: "Ska meddela sin avgång"

Enligt ett pressmeddelande ska Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt hålla en pressträff i Oskarshamn på lördag eftermiddag. Där ska han meddela sin avgång, enligt uppgifter till Nyheter24.


Håkan Juholt och det verkställande utskottet ska vara överens om att han måste lämna posten som partiledare för Socialdemokraterna. Detta rapporterade TV4-Nyheterna som talat med en "insatt S-källa". Uppgifterna har bekräftats av en källa nära Håkan Juholt som Nyheter24 varit i kontakt med.

SVT avslöjade under fredagskvällen spelet bakom kulisserna.

"Det Jämtin inte berättade var att VU efter lång övertalning fått Juholt att gå med på att lämna sitt uppdrag för partiets skull."

Juholt ska ha försökt förmå VU att ge honom en ny chans, bland annat genom att försöka byta ut sin högra hand, den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich, skriver SVT.

Men förslaget nobbades.

"Juholt lovade att han lämna sin post i utbyte mot att VU uttalade sitt förtroende för honom", skriver SVT.

Enligt överenskommelsen får Juholt själv välja tidpunkten för sin avgång, enligt SVT:s källa.

Lämnade Stockholm utan att säga ett ord

Under fredagskvällen, bara timmar efter att Juholt anlänt till hemstaden Oskarshamn, kallade Socialdemokraternas presschef Fredrik Kornebäck till en pressträff på Köpcentrat Flanaden i Oskarshamn på lördag eftermiddag. Han lämnade Stockholm utan att möta journalisterna utanför partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Tidigare under dagen lämnade partisekreteraren Carin Jämtin under en presskonferens beskedet att Juholt har VU:s förtroende - efter två dagar med möten bakom stängda dörrar.

– Håkan Juholt har nu lämnat VU och åkt hem till Oskarshamn. Han behöver vila, men vi i VU har fortsatt förtroende för honom, sa Jämtin på presskonferensen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.