Enligt åtalet hölls den numera 15-åriga flickan fången i ett år i en lägenhet i Göteborg.
Enligt åtalet hölls den numera 15-åriga flickan fången i ett år i en lägenhet i Göteborg. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Göteborgsparet frias för människohandel

Göteborgsfamiljen som stod åtalade för människohandel och våldtäkt frias helt från anklagelserna.


Detta har hänt

Enligt åtalet ska familjen ha köpt den då 14-åriga flickan från Serbien genom att betala hennes far 1 000 euro. Sedan ska hon ha hållits inlåst i en lägenhet i Göteborg under ett år där hon våldtagits regelbundet.

Här är åtalspunkterna familjen frias från:

- Den 49-årige pappan åtalades för människohandel.

- Den 45-åriga mamman åtalades för människohandel men även medhjälp till våldtäkt mot barn, olaga hot och misshandel.

- Den 25-årige sonen åtalades för våldtäkt alternativt sexuellt tvång samt våldtäkt mot barn.

En man, 49 år, och en 45-årig kvinna stod åtalade för att ha köpt en då 14-årig flicka till sin funktionsnedsatta son. Den 25-årige sonen åtalades i sin tur för att ha våldtagit flickan upprepade gånger under ett år. Men när Göteborgs tingsrätts dom kom på måndagen stod det klart att familjen frias helt från anklagelserna.

Tingsrätten anser att det inte går att bevisa att syftet med att ta flickan till Sverige var att utsätta henne för sexuell exploatering. I tidigare förhör har flickan berättat för polisen att hon dagligen utsatts för hot, misshandel och våldäkt. Men under rättegången ändrade hon sina uppgifter från dag till dag. Något som enligt domstolen gör att "det är oklart vilka av hennes uppgifter som är riktiga och vilka som är felaktiga eller överdrivna".

Åklagare Thomas Ahlstrand har inte hunnit ta ställning till om han ska överklaga domen eller inte.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!