Armédesertörer patrullerar i staden Homs, där det förekommit många sammandrabbningar mellan avhopparna och regeringstrupper.
1 av 2
Armédesertörer patrullerar i staden Homs, där det förekommit många sammandrabbningar mellan avhopparna och regeringstrupper. - Foto: STR / AP
En av få demonstrationer mot president Bashar al-Assad där bilder nått ut till omvärlden.
2 av 2
En av få demonstrationer mot president Bashar al-Assad där bilder nått ut till omvärlden. - Foto: STR / AP

Trots sent beslut om Syrien - "ingen har råkat illa ut"

Migrationsverket har satt stopp för avvisningar till Syrien - och därmed hörsammat kraven från människorättsorganisationer.


Nu vill de att FN agerar

Flera världsledare har gått ut med ett krav på att FN måste agera för att få bort Bashar al-Assad från makten i Syrien. Både Europarådets president Herman von Rompuy och USA:s utrikesminister Hillary Clinton har ställt sig på det syriska folkets sida.

På tisdagen ska FN:s säkerhetsråd höra en rapport från Arabförbundet om de observationer som gjordes tidigare under året.

Det land som är starkast motståndare till en FN-resolution mot Syrien är Ryssland.

STOCKHOLM. Människorättsorganisationen Amnesty International välkomnar Migrationsverkets beslut att stoppa alla avvisningar till det våldsdrabbade Syrien tills vidare. Detta trots att de krävde ett stopp redan i mitten av december.

– Vi välkomnar det. Det är ett helt korrekt beslut eftersom det är en så speciell och allvarlig situation, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty, till Nyheter24.

Hon menar att det inte heller förekommit att Sverige "skickat syrier till döden" genom avvisningar den senaste tiden och att orsaken är just människorättsorganisationernas protester.

– Så vitt vi vet har inga skickats dit med tvång sedan vi gick ut med vårt krav, säger Seidlitz.

Ingen har råkat illa ut alltså?

– Precis, så som jag förstår det.

På måndagen kom beskedet att Migrationsverket stoppar samtliga avvisningar till Syrien på grund av säkerhetsläget i landet. Sedan den 15 november har myndighetens rättschef Mikael Ribbenvik kommenterat situationen i landet men ändå har det dröjt till nu innan man agerat.

Det handlar om runt 400 personer som nu får stanna i Sverige som annars skulle ha avvisats till Syrien.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!