Erin Brockovich tror att symptomen kan kopplas till en tågolycka i närheten av skolan år 1970.
1 av 2
Erin Brockovich tror att symptomen kan kopplas till en tågolycka i närheten av skolan år 1970. - Foto: Ginnette Riquelme / SCANPIX
Julia Roberts i rollen som Erin Brockovich i filmen med samma namn.
2 av 2
Julia Roberts i rollen som Erin Brockovich i filmen med samma namn. - Foto: Bob Marshak / SCANPIX

Elever drabbade av Tourettes-syndrom - nu ska Erin Brockovich undersöka orsaken

Den världskända miljöaktivisten tror att symptomen kan ledas till en tågolycka på 70-talet.


Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är ett neuropsykiatriskt tillstånd, vilket innebär att den som drabbats får en kombination av vokala och motoriska tics.

De flesta fallen är ärftliga, men tourettes kan även uppdtå genom hjärnskador eller miljöfaktioner som psykosocial stress, könshormoner och infektioner.

Symptomen brukar börja med ryckningar, tics, i ansiktet och i en arm eller ett ben. Därefter börjar läten uppstå, som börjar som harklingar men som sedan utvecklas till ljud och ibland ord eller meningar, enligt Hjärnfonden.

NEW YORK. Flera elever på en skola i New York har drabbats av ett Tourettes-liknande syndrom. Nu ska den kända miljöaktivisten Erin Brockovich försöka utreda vad som kan tänkas ligga bakom.

Under de senaste månaderna har 15 elever, varav 14 är flickor, på Le Roy High School fått märkliga syndrom - okontrollerade ryckningar och brutala verbala utbrott som liknas vid Tourettes.

Okänd diagnos

För att försöka fastslå vad det hela handlar om så har Erin Brockovich - som blev världskänd när hennes kamp mot företaget PG & E blev film med Julia Roberts - tagit sig an fallet, skriver New York Post.

Brockovich ska undersöka om det kan vara en tågolycka från 1970 som är orsaken till syndromen. I samband med att tåget spårade ut omkring sex kilometer från skolan så läckte en kemikalie ut - vilket kan ha påverkat flickorna.

– Vi vill inte att det ska uppstå panik, men jag tror att paniken redan startat. De har drabbats av någon typ av sjukdom som utan några bevis har diagnostiserats på de här flickorna, sa Brockovich på måndagen till CNN.

Skolan avfärdar miljöaktivisten

På skolan är man vansinniga på att Brockovich nu försöker lägga sig i, och anser att hon inte har någon rätt till att samla in prover runt skolan. Man hävdar att de redan gjort vad som behövs för att se till att miljöaspekterna är tillräckliga.

– Det är inte bara ett brott, som har tvingat oss att kalla in polismyndigheter för att se till att det är säkert runt skolbyggnaden, det har dessutom stört förberedelserna för helgens musikuppträdande. Ingen legitim organisation ska fungera på det här sättet, säger Le Roy High Schools skolinspektör Kim Cox, enligt Buffalo News.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!