Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MP-ledamot vill förbjuda sidouppdrag: "Kan uppstå en jävsituation"

- 02/02/2012, 10:30 -
Nyheter24 fortsätter granska riksdagsledamöternas sidouppdrag.
1 av 3

Nyheter24 fortsätter granska riksdagsledamöternas sidouppdrag.

Bertil Ericson / SCANPIX

Riksdagsledamoten Ulf Holm (MP) tycks ha en lösning på problemet med riksdagsledamöternas sidouppdrag: "förbjud dem".
2 av 3

Riksdagsledamoten Ulf Holm (MP) tycks ha en lösning på problemet med riksdagsledamöternas sidouppdrag: "förbjud dem".

Yvonne Åsell / SCANPIX

Ulf Holm (MP) har tidigare motionerat om "riksdagsledamöter och dubbelarbete".
3 av 3

Ulf Holm (MP) har tidigare motionerat om "riksdagsledamöter och dubbelarbete".

Bertil Ericson / SCANPIX

NYHETER24 GRANSKAR. DEL 5. Riksdagsledamoten Ulf Holm (MP) har tidigare föreslagit en lösning på diskussionerna kring riksdagsledamöternas sidouppdrag: "förbjud dem".

STOCKHOLM. Under veckan har Nyheter24 i fyra artiklar berättat om riksdagsledamöters extraknäck och hur de ibland föreslår lagstiftning som direkt gynnar deras privata företagande.

Miljöpartisten Ulf Holm menar att situationen är problematisk och motionerade redan 2009/2010 om att förbjuda riksdagsledamöterna från att ha andra arbeten vid sidan av riksdagsarbetet.

– Det är klart att det kan uppstå en jävsituation. De exempel som jag minns att jag tog upp var Peter Althin och Thomas Bodström som jobbade mycket som advokater och hade mycket frånvaro. Det är klart att det påverkar riksdagsuppdraget, säger riksdagsledamoten till Nyheter24.

Har du partiet med dig i den här frågan? Det finns ju ett antal miljöpartister som har uppdrag vid sidan om?

– Jag vet inte om jag har partiet med mig, det har jag inte kollat. Man kan ha kortare uppdrag som är kopplade till partiet eller riksdagen, men har man tio uppdrag vid sidan av så är det klart att det påverkar arbetet. 

"Vktigt att vara närvarande"

Holm menar att sidouppdragen dels tar tid från riksdagsarbetet "som är det finaste uppdraget man kan få" och att risken finns att det kan uppstå jävituationer. Han poängterar att det viktigaste med riksdagsarbetet är att vara på plats.

– Det är klart att sidouppdrag påverkar uppdraget. Personligen så tycker jag att det är viktigt att man är närvarande, säger han och fortsätter:

– Men så länge man är närvarande vid omröstningar och har en hög närvaro blir det inget problem. Det är klart att man aldrig kan ha en hundraprocentig närvaro, men riksdagsarbetet ska prioriteras.

Är det här något du tänkt fortsätta driva? 

–  Nu när du uppmärksammar mig på det så kanske jag ska plocka fram den igen. Nu kanske det finns ett annat gensvar för det i riksdagen eftersom det här var under förra mandatperioden. Tack för att du påminde mig.

Läs även del 1, 2, 3 och 4.