Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk homorevolution sprider sig på internet

- 02/02/2012, 11:38 -
Twitter
1 av 4

Hundratals twittrare har på mindre än ett dygn berättat om hemska upplevelser på Twitter under hashtaggen #homoriot.

Faksimil Twitter

Twitter
2 av 4

Robertson menar att det inte blir någon "sexuell revolution utan en homosexuell revolution".

Faksimil Twitter

Twitter
3 av 4

Initiativtagaren, sexualrådgivaren Robert Jacobsson har tröttnat på att homosexuella dagligen kränks.

Julia Lindemalm / SR

Twitter
4 av 4

Tusentals tweets har redan postat, bland de som skrivit under hashtaggen märks bland annat författaren Mats Strandberg och komikern och författaren Jonas Gardell.

Faksimil / Twitter

Sexualrådgivaren Robert Jacobsson är trött på att homosexuella dagligen kränks.

Natten till torsdagen fullkomligt exploderade hashtaggen #homoriot på Twitter. Plötsligt svämmade flödet över av tweets om bland annat de fördomar som homosexuella, bisexuella och transpersoner möter i vardagen.

Initiativtagare är sexualrådgivaren Robert Jacobsson.

– Jag tänker det här som en stor frigörelseprocess för många. Att den fortsätter varje dag, livet ut ända tills vi dör, säger han till Nyheter24.

Jacobsson, som till vardags svarar på frågor om sex och samlevnad i Sveriges Radios program Ligga med P3, har tröttnat på att hbtq-ämnen nästan aldrig diskuteras.

– Det är många som kränks dagligen, det kanske tas upp på Pride en gång om året i media, men inte mer. Det är jävligt problematiskt. Man utgår från hetero som norm, det är ett sjukt problem.

Hemska upplevelser på 140 tecken

På mindre än ett dygn har det redan hunnit skrivas tusentals tweets av människor som dagligen känner sig kränkta eller förbisedda.

– När man följer alla som skriver på #homoriots ser man hur sjukt det är att människor som varit med om hemska saker ska behöva berätta om det på 140 tecken - eftersom media väljer att inte uppmärksamma det. Det är jävligt tråkigt, säger Jacobsson.

Han menar att det både handlar om den externa kritiken när heterosexualitet är en norm, men också den interna.

– Samtidigt finns det en intern norm bland homosexuella som behöver diskuteras. Som hbtq-person så begränsar man sig själv dagligen.

Vilka fördomar är mest irriterande - av flödet att döma?

– Dels återkommer det flera gånger att heterosexuella kränker homosexuella på olika sätt genom att ifrågasätta sexualiteten eller att ställa personliga frågor - hur man har sex, hur man kom ut - sådant som man aldrig skulle säga till en heteroperson. Många bögar och flator känner inte igen sig i bilden av "den riktiga flatan" - det är många som tar avstånd från den.

"Varje dag är en kamp"

Själv kom han ut som homosexuell som 13-åring - sedan dess menar han att varje dag varit en kamp.

– Alla medier ska ta sitt ansvar - varje dag - och alla personer måste varje dag ifrågasätta och våga vara kritiska. Om man hör att någon skriker bögjävel så måste man ta sitt ansvar.

Följ hashtaggen #homoriots här.