Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans inne- och utelista

- 03/02/2012, 15:23 -
Det blir ingen prövning i Högsta domstolen för The Pirate Bay.
1 av 4

Det blir ingen prövning i Högsta domstolen för The Pirate Bay.

Marc Femenia / SCANPIX

Ulf Holm (MP) har tidigare motionerat om "riksdagsledamöter och dubbelarbete".
2 av 4

Ulf Holm (MP) har tidigare motionerat om "riksdagsledamöter och dubbelarbete".

Bertil Ericson / SCANPIX

Tusentals tweets har redan postat, bland de som skrivit under hashtaggen #homoriot märks bland annat författaren Mats Strandberg och komikern och författaren Jonas Gardell.
3 av 4

Tusentals tweets har redan postat, bland de som skrivit under hashtaggen #homoriot märks bland annat författaren Mats Strandberg och komikern och författaren Jonas Gardell.

Faksimil / Twitter

Asylgruppens meddelande på Facebook.
4 av 4

Asylgruppens meddelande på Facebook.

Faksimil Facebook

VECKA 5: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 5:

INNE

1. The Pirate Bay

De har möjligen spelat ut sin roll till en del, när flera mycket bra lagliga alternativ numera finns tillgängliga både vad gäller musik och film. Men de är högaktuella igen, minst sagt, sedan Högsta domstolen bestämt sig för att inte ge dem prövningstillstånd. Nu aktualiseras frågan om de fyra piratmännen ska betala typ 50 miljoner kronor i böter igen och Sunde, Warg, Neij och Lundström hamnar på nytt i rampljuset och på piratpartisternas idolaffischer.

2. Vittnet

Vem det än är, vem det än blir, vilka som helst som vågar stå upp för och berätta så att mordvågen i Malmö kan få ett slut. Polisen antyder med all önskvärd tydlighet att de tror vittnen vet vilka som skjuter i Malmö. Nu är det upp till dessa att visa ryggrad och mod och berätta vad de sett.

3. #Homoriot

En hashtagg kanske inte gör någon sommar men när #homoriot ploppade upp på twitter och plötsligt tog över hela flödet fick något fart som alldeles säkert kommer att nå längre än till internets rampjus i 15 sekunder. Robert Jacobsson, som tog initiativet, kommer förhoppningsvis lyckas ta homoriots vidare på bred front och medvetandegöra och diskutera i långt mycket större forum än på twitter. 

4. Ulf Holm

Miljöpartisten Ulf Holm vill sätta stopp för riksdagsledamöternas extraknäck och sidouppdrag. Det motionerade han om redan för flera år sedan och han står fast vid den uppfattningen. Om det är lösningen låter vi vara osagt men att någon konsekvent väcker frågan och står upp för en mindre slapp inställning känns ändå bra. 

5. Asylgruppen

Trots hot och (tafatta) infiltrationsförsök från rasister och via främlingsfientliga sajter står Asylgruppen på sig och kämpar, utan att få betalt eller vanligen ens särskilt mycket beröm, flitigt för människor på flykt men utan uppehållstillstånd. Det känns mycket modernt.

UTE

1. Jan Björklund

Det blir väldigt roligt när den här kampanjen använder Jan Björklunds alldeles vansinniga politiska utspel mot honom. Sakerna han själv vill, sammanställt, som Sveriges vice statsminister. Det känns som en parodi och det är väldigt roligt men det kan inte bli annat än en given plats på utelistan när man inser att det faktiskt inte är på skoj.

2. Såssarna

De verkar ha missat att man inte bara kan byta partiledare. Man måste också se till att ha en tydlig politik. Avsaknaden av detta har aldrig blivit mer uppenbar än när riskkapitalister inom välfärden debatterades på fredagen. Socialdemokraterna har nämligen ingen, eller en extremt otydlig, åsikt i frågan. Det är ohållbart och hopplöst ute.