Mannen bakom inläggen har erkänt sexuellt ofredande.
1 av 2
Mannen bakom inläggen har erkänt sexuellt ofredande. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Fick motta flera kränkande inlägg på Twitter.
2 av 2
Fick motta flera kränkande inlägg på Twitter. - Foto: FAKSIMIL FRÅN TWITTER.COM

Man sexofredade Annie Lööf på Twitter – får böter

En man i 50-årsåldern skrev könsord och sexuella förslag till Centerpartiets Annie Lööf på Twitter. Nu har mannen erkänt och tilldelats böter.


Andra attacker mot politiker

– Socialdemokraternas Mona Sahlin levde under lång tid med extra Säposkydd efter att ha mottagit flera dödshot både via mejl och brev. 1992 tog sig även en maskerad man fram till hennes bostad och bankade på fönstret samt hotade henne.

– Den förre justitieministern Thomas Bodström har tidigare berättat att han och hans familj skyddas dygnet runt på grund av allvarliga hot mot dem.

– Vänsterpartiets Christina Höj Larsen blev i september 2011 hotad på Facebook. Någon publicerade en bild på en uppsprättad människokropp som utsätts för sexuell förnedring, i hennes logg.

I slutet av 2011 fick partiledaren Annie Lööf ta emot flera kränkande inlägg på Twitter. Säkerhetspolisen (SÄPO) uppmärksammade inläggen snabbt och polisanmälde mannen som låg bakom dem. Nu har han erkänt att det var han som skrev till ministern.

– Stämmer. Hon blev illa berörd när hon tog del av det han skrivit, säger åklagare Ronnie Jacobsson till Metro.

Enligt Jacobsson handlar det om sexuella förslag och könsrelaterade ord som riktats mot partiledaren. Mannen, som är i 50-årsåldern, har godtagit ett strafföreläggande om 2 000 kronor i böter.

– Låga böter kan tyckas. Men det finns ju olika former av sexuellt ofredande som bedöms allvarligare, säger Jacobsson.

Centerpartiet säger till Metro att de inte vill inte kommentera frågor som rör Annie Lööfs säkerhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!