Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför platsar inte gangsterkungen på ikaroslistan

- 15/02/2012, 09:14 -
Här är Sveriges 15 mest eftersökta brottslingar.
1 av 9

Här är Sveriges 15 mest eftersökta brottslingar.

Polisen

Oleksandr Cherepovskyy
och Emre Cakir.
2 av 9

Oleksandr Cherepovskyy och Emre Cakir.

Polisen

Ulf Anders Lindström och Dritan Hoxha.
3 av 9

Ulf Anders Lindström och Dritan Hoxha.

Polisen

Vladan Nicevic och  Slavko Milosevic.
4 av 9

Vladan Nicevic och Slavko Milosevic.

Polisen

Rade Cvetkovic och 
Saoud Rezgani.
5 av 9

Rade Cvetkovic och Saoud Rezgani.

Polisen

Alicio Santos Nasciment och 
Ramunas Buzuna.
6 av 9

Alicio Santos Nasciment och Ramunas Buzuna.

Polisen

Azad Abdelkarim och 
Donald Roskic.
7 av 9

Azad Abdelkarim och Donald Roskic.

Polisen

Stefan Jasmine Tapas och Jonas Lundén.
8 av 9

Stefan Jasmine Tapas och Jonas Lundén.

Polisen

Dejan Dodos.
9 av 9

Dejan Dodos.

Polisen

Den har kallats för listan där bara Sveriges farligaste får plats. Men egentligen handlar det om ett taktiskt spel från polisen i hopp om att fånga brottslingarna.

Internationellt efterlysta mördare, knarkhandlare och rånare finns med på den beryktade Ikaroslistan som nyligen uppdateras med ett antal namn. Men listan skulle kunnas göras mycket längre. Enligt rikskriminalpolisen har mellan 250 och 300 brottslingar efterlysts internationellt av Sverige.

– Än så länge har vi inte fått in några tips som lett till ett gripande. Men det finns en framgångsfaktor i listan, den här gången går det bara inte lika snabbt, säger Kristoffer Mueller, biträdande chef på rikskriminalpolisens internationella sektion, till Nyheter24.

Hoppas få in avgörande tips

En av dem som lagts till på listan är Ulf Lindström, född 1947, som är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordbrand i Skåne år 2008. Och med hjälp av att bilden och namnet nu sprids i ett antal medier hoppas polisen på att få in ett avgörande tips.

– Dels ser vi att vi kan ha en framgång med det. Där vi kan få in information från allmänheten. Sedan om man ser till brottets natur - mordbrand - finns det ett preventivt syfte också.

OG-grundaren platsar inte på listan

Ett lite kändare namn som dock fallit bort från listan är OG-grundaren Denho Acar.

– Vi vet var han befinner sig tack vare att han varit med tidigare på listan. Han är lokaliserad till Turkiet men som turkisk medborgare kommer han inte lämnas ut. I någon mån kan man säga att han har husarrest i Turkiet och det har också sina nackdelar.

Hur bestämmer ni om vilka som ska upp på listan?

– I varje enskilt fall är det en lokal myndighet som äger ärendet och som vi måste få klartecken från först. Vi kollar med åklagaren och ser om det passar bra och inte stör utredningen.