Här är Sveriges 15 mest eftersökta brottslingar.
1 av 9
Här är Sveriges 15 mest eftersökta brottslingar. - Foto: Polisen
Oleksandr Cherepovskyy
och Emre Cakir.
2 av 9
Oleksandr Cherepovskyy och Emre Cakir. - Foto: Polisen
Ulf Anders Lindström och Dritan Hoxha.
3 av 9
Ulf Anders Lindström och Dritan Hoxha. - Foto: Polisen
Vladan Nicevic och  Slavko Milosevic.
4 av 9
Vladan Nicevic och Slavko Milosevic. - Foto: Polisen
Rade Cvetkovic och 
Saoud Rezgani.
5 av 9
Rade Cvetkovic och Saoud Rezgani. - Foto: Polisen
Alicio Santos Nasciment och 
Ramunas Buzuna.
6 av 9
Alicio Santos Nasciment och Ramunas Buzuna. - Foto: Polisen
Azad Abdelkarim och 
Donald Roskic.
7 av 9
Azad Abdelkarim och Donald Roskic. - Foto: Polisen
Stefan Jasmine Tapas och Jonas Lundén.
8 av 9
Stefan Jasmine Tapas och Jonas Lundén. - Foto: Polisen
Dejan Dodos.
9 av 9
Dejan Dodos. - Foto: Polisen

Därför platsar inte gangsterkungen på ikaroslistan

Den har kallats för listan där bara Sveriges farligaste får plats. Men egentligen handlar det om ett taktiskt spel från polisen i hopp om att fånga brottslingarna.


Så många efterlysta greps

Innan man drog igång satsningen på den så kallade Ikaroslistan i slutet på 2010 början på 2011, jobbade svensk polis tillsammans med Interpol i ett liknande projekt som hette Infrared (International Fugitive Roundup and Arrest).

I slutet på 2010 bestämde polisen sig för att permanentar publiceringar av bilder på brottslingar då finns ett starkt behov att få in tips från allmänheten.

Under 2011 grep polisen 181 personer som är internationellt efterlysta av andra länder i Sverige. Det är en ökning mot 2010 då 142 greps.

2010 greps 94 personer som är internationellt efterlysta av svensk polis, jämfört med 77 året innan.

Internationellt efterlysta mördare, knarkhandlare och rånare finns med på den beryktade Ikaroslistan som nyligen uppdateras med ett antal namn. Men listan skulle kunnas göras mycket längre. Enligt rikskriminalpolisen har mellan 250 och 300 brottslingar efterlysts internationellt av Sverige.

– Än så länge har vi inte fått in några tips som lett till ett gripande. Men det finns en framgångsfaktor i listan, den här gången går det bara inte lika snabbt, säger Kristoffer Mueller, biträdande chef på rikskriminalpolisens internationella sektion, till Nyheter24.

Hoppas få in avgörande tips

En av dem som lagts till på listan är Ulf Lindström, född 1947, som är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordbrand i Skåne år 2008. Och med hjälp av att bilden och namnet nu sprids i ett antal medier hoppas polisen på att få in ett avgörande tips.

– Dels ser vi att vi kan ha en framgång med det. Där vi kan få in information från allmänheten. Sedan om man ser till brottets natur - mordbrand - finns det ett preventivt syfte också.

OG-grundaren platsar inte på listan

Ett lite kändare namn som dock fallit bort från listan är OG-grundaren Denho Acar.

– Vi vet var han befinner sig tack vare att han varit med tidigare på listan. Han är lokaliserad till Turkiet men som turkisk medborgare kommer han inte lämnas ut. I någon mån kan man säga att han har husarrest i Turkiet och det har också sina nackdelar.

Hur bestämmer ni om vilka som ska upp på listan?

– I varje enskilt fall är det en lokal myndighet som äger ärendet och som vi måste få klartecken från först. Vi kollar med åklagaren och ser om det passar bra och inte stör utredningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.