Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega skriver partiets nya inställning i frågan på DN Debatt.
1 av 2
Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega skriver partiets nya inställning i frågan på DN Debatt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Maria Larsson.
2 av 2
Maria Larsson. - Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

KD ändrar sig – vill nu avskaffa tvångssteriliseringarna

Tidigare har Kristdemokraterna, som enda parti, varit emot att slopa kravet om tvångssteriliseringar. Nu ändrar partiet åsikt.– Det är dags att avskaffa kravet om tvångssteriliseringar, skriver Göran Hägglund.


Lagen om tvångssterilisering

Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige. Könsbyten regleras av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall, som omfattar både transsexuella och intersexuella. Lagen kräver att den som på grund av transsexualism ansöker om könsbyte ska vara:

Ogift
Svensk medborgare
Fyllt arton år
Steril

Alla riksdagspartier utom KD har tidigare varit för att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella. Nu uppger dock KD att man svängt i frågan.

Kristdemokraterna har svängt i frågan om steriliseringar vid könsbyte. Det skriver partiledaren Göran Hägglund och partitopparna Maria Larsson och David Lega på DN Debatt.

"Alla är lika mycket värda. Från Kristdemokraternas sida har vi varit tydliga med att frågan om sterilisering vid könsbyte kräver noggrann eftertanke och analys. Många transsexuella möts med hat och rädsla, vilket strider mot principen om alla människors lika värde – ledstjärnan för kristen idétradition och därmed för kristdemokraterna. Därför är det vår uppfattning att kraven på sterilisering vid könsbyte bör avskaffas", skriver partiledningen.

Kristdemokraterna har tidigare, som enda parti, varit emot att avskaffa kravet om tvångssteriliseringar. En ställning som fått mycket kritik och fått KD att tänka igenom och analysera frågan ytterligare.

"Vi menar att även om det finns argument mot att tillåta att personer som genomgår könskorrigerande behandling blir föräldrar i sitt gamla kön, så är dessa skäl inte tillräckliga för att motivera ett fortsatt krav på sterilisering", skriver partiet på DN Debatt.

KD:s förändrade inställning i frågan har mottagits med stor glädje i många läger. Inte minst hos RFSL som ser KD:s nya inställning i frågan som en stor framgång.

– Vi har jobbat så länge för det här, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.