Pastor Jean Kabuidibuidi har blivit misshandlad och torterad efter att han utvisats till Kongo. Varning för starka bilder.
1 av 4
Pastor Jean Kabuidibuidi har blivit misshandlad och torterad efter att han utvisats till Kongo. Varning för starka bilder. - Foto: Privat
Pastorn har skickat över bilder som dokumenterar misshandeln...
2 av 4
Pastorn har skickat över bilder som dokumenterar misshandeln... - Foto: #pastorJean
... och skriver själv att han blivit svårt torterad och slagen.
3 av 4
... och skriver själv att han blivit svårt torterad och slagen. - Foto: #pastorJean
I nuläget har han blivit inlåst av säkerhetsskäl .
4 av 4
I nuläget har han blivit inlåst av säkerhetsskäl . - Foto: #pastorJean

Bilderna som visar hur utvisade Jean misshandlats

Efter att pastor Jean Kabuidibuidi utvisats till Kongo tillfångatogs han och utsattes för grov misshandel.


Tre utvisningsförsök

Pastor Jean Kabuidibuidi är från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige, där han driver en egen pingstförsamling i Stockholm.

Han flydde från Kongo efter att ha blivit dödshotad när han mitt under brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare.

Han har sammanlagt suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Märsta och Flen i över 130 dagar. Han har varit med om tre tidigare utvisningsförsök, där alla stoppats.

KINSHASA. Natten till fredagen utvisades pastor Jean Kabuidibuidi, från Sverige till Demokratiska Republiken Kongo. Han greps så fort han anlände till sitt hemland. Därefter ska han ha misshandlats och torterats i ett slags fängelseliknande förvar innan någon fritog honom natten till söndagen.

Dokumenterade skador från misshandeln

Med hjälp av vänner har pastorn kunnat ta bilder och dokumentera sina skador. På måndagen fick Jonas Bergström, flyktingaktivist, ett mail från Kabuidibuidi med bilder som visar vilka skador som han har fått sedan han utvisades till Kongo.

Med i mejlet fanns även nedstående text från pastorn:

"Det här är vad som har hänt mig: Jag har blivit svårt torterad och slagen och det finns bilder på skador som kommer visa er ärren som kommer att finnas kvar. Jag har blivit inlåst av säkerhetsskäl, för personen som har hjälpt mig att förmedla det här meddelandet, jag reserverar mig för att prata till er mer och kommer att prata till er i en video mer detaljerat."

Fråga i riksdagen

Med anledning av händelserna har riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) ställt en fråga i riksdagen till migrationsminister Tobias Billström (M):

“Hur säkerställer regeringen att Migrationsverket har tillförlitliga uppgifter och landinformation inför avvisningsbeslut?”

Enligt riksdagens regler ska frågan besvaras senast torsdag eller fredag denna vecka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.