Eddie Moussa blev 26 år.
1 av 6
Eddie Moussa blev 26 år. - Foto: Andreas Hillergren/BILDBYRÅN
Bröderna Moussa var aktiva i Assyriska FF. Eddie som spelare och Yaacoub i ledarstabeln.
2 av 6
Bröderna Moussa var aktiva i Assyriska FF. Eddie som spelare och Yaacoub i ledarstabeln. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Oasen, en lokal i Ronna som fungerade som illegal spelklubb på kvällar och nätter. Här sköts bröderna Moussa till döds.
3 av 6
Oasen, en lokal i Ronna som fungerade som illegal spelklubb på kvällar och nätter. Här sköts bröderna Moussa till döds. - Foto: Simon Paulin/Scanpix
Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket i den stora rättegången.
4 av 6
Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket i den stora rättegången. - Foto: Polisen / Montage
Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången om de uppmärksammande morden i Södertälje den 22 november 2011. Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och väntas pågå till maj då förhandlingarna dragit ut på tiden.
5 av 6
Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången om de uppmärksammande morden i Södertälje den 22 november 2011. Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och väntas pågå till maj då förhandlingarna dragit ut på tiden. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/Scanpix
Den 31-årige gängledaren åtalades i förra veckan för grov utpressning. I åtalet som kallas för "Vardagsrummet" finns ytterligare fyra tungt kriminella män från Södertäljenätverket. På bilden ssyns ett utrdag av ett brev från ledaren, skickat från häktet i
6 av 6
Den 31-årige gängledaren åtalades i förra veckan för grov utpressning. I åtalet som kallas för "Vardagsrummet" finns ytterligare fyra tungt kriminella män från Södertäljenätverket. På bilden ssyns ett utrdag av ett brev från ledaren, skickat från häktet i - Foto: Polisen Montage

Maffialedaren avslöjade planen: Att "sopa bort" Yaacoub Moussa

Ett par veckor innan fotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror Yaacoub avrättades inne på spelklubben Oasen pratade Södertäljenätverkets ledare indirekt om morden.


Detta har hänt

Den 16 november 2011 lämnade fyra åklagare in åtalet mot 17 personer i Södertäljenätverket.

Rättegången inleddes den 22 november och väntas pågå fram tills maj 2012.

Gängkriget mellan X-team som har kopplingar till Bandidos och Södertäljenätverket trappades upp kring jul 2009.

Medlem ur X-team mördades

Dagen före julafton 2009 mördades en medlem ur X-team på spelklubben Oasen.Polisen misstänkte Södertäljenätverket för att ligga bakom attacken.

Medlemmar ur Södertäljenätverket beskjuts

I april 2010 kom hämnden för mordet. Två medlemmar ur Södertäljenätverket, 27 och 37 år attackerades av en mötande bil i en "drive-by".

Gärningsmännen öppnade eld, troligen med automatvapnet Kalashnikov. Både 27 och 37-åringen sköts i huvud, armar och bröst. Båda skadades allvaligt.

Dubbelmordet på bröderna Moussa

I juli 2010 mördades Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa och hans bror Yaacoub. Bröderna sköts till döds.

De befann sig på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje och avled på plats. En tredje person skadades.

Polisen misstänker att mordet var en hämndaktion - ledaren för X-team är bröderna Moussas bror Danny Moussa.

Växande gängkrig

Efter dubbelmordet på bröderna Moussa har Södertäljenätverket vunnit kriget mot X-team och lyckats styra den undre världen i Södertälje.

I april 2011 påbörjade polisen, tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, en massiv förundersökning, för att en gång för alla göra upp räkningen.

Några av åtalspunkterna:

Anstiftan till mord, mord, skyddande av brottsling, medhjälp till mord och mordförsök.

Utpressning, grovt brott och försök till utpressning.

Människorov, vapenbrott, grovt brott och olaga tvång.

Gängledaren Bernard Khouri står åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.

SÖDERTÄLJE. I det nya utpressningsåtalet mot Södertäljenätverket, som lämnades in för snart en vecka sedan, har det i förhör kommit fram sedan tidigare okända uppgifter om de så kallade fotbollsmorden på bröderna Moussa.

Enligt åtalet som polisen har valt att kalla "Vardagsrummet" ska Södertäljemaffians ledare Bernard Khouri, 31, nämligen ha sagt ”Jag ska sopa bort honom”, om Yaacoub Moussa.

– Vi ser det inte som ny bevisning. Det är snarare intressanta uttalanden. Mer än så kan vi inte säga, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp, till Nyheter24.

Maffian krävde familjen på 300 000 kronor

Händelsen utspelade sig bara ett par veckor innan de två bröderna, Eddie och Yaacoub, sköts till döds inne på den illegala spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.

Och enligt polisen kan maffialedaren alltså ha avslöjat sina mordplaner långt tidigare än vad man tidigare har kunnat bevisa. I förundersökningen till "Vardagsrummet" beskrivs hur allt började när flera tungt kriminella personer ur Södertäljenätverket klev in i vardagsrummet hos en familj i Södertälje och krävde dem på 300 000 kronor.

– Han säger det här till en av dem som är offer för utpressningen när de tänker använda Yaacoub Moussa som medlare i den här utpressningssituationen, säger Gunnar Appelgren.

Skulden på 10 000 blev 300 000 när sonen använde maffialedarens namn

Bakgrunden handlar om att en son i familjen ska ha lånat 10 000 kronor av en person på Gotland. När personen sedan ska ha krävt pengarna tillbaka med ränta har sonen uppgett att han var under beskydd av den 31-årige maffialedaren. När Bernard Khouri sedan ska ha fått reda på detta krävde han 300 000 kronor i böter av sonen. Men sonen kunde inte betala och i stället vänder sig Södertäljenätverket mot hans familj och hotade att döda sonen, skriver Länstidningen i Södertälje.

Och det är nu Yaacoub Moussa kommer in i bilden. Förtvivlat vänder pappan i familjen sig till Yaacoub som ger rådet att inte betala.

"När Bernard Khouri sedan får reda på att Yaacoub kopplats in ska han ha blivit rasande och utbrustit: ”Jag ska sopa bort Yaacoub”.

– Yaacoub lånar ut pengar och tjänar pengar till en hög ränta. Han var en medlarfigur och han hade en hög status och i sin grupp och sin verksamhet, säger Gunnar Appelgren.

Polisen: "Eddie och Yaacoub lånde ut pengar till höga räntor"

Dubbelmordet på bröderna Moussa är ett av flera våldsdåd som har skakat Södertälje de senaste åren där Södertäljenätverket legat i krig med rivaliserande gänget X-team - där den tredje brodern Danny Moussa var ledare.

Har Yaacoub Moussa några kopplingar till X-team?

– I och med att hans bror hade det så finns det en indirekt koppling. Han står ju för sin bror och stöttar honom. Det är hans bror han stöttar.

Och den före detta fotbollsspelaren Eddie Moussa då?

– Han har också hållit på med utlåningsverksamhet precis som sin bror Yaacoub. Det här har pågått ett antal år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!