Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Släktingarna avrättades i Iran - nu ska han utvisas dit

- 06/03/2012, 11:15 -
Bild från en tidigare demonstration mot utvisningar, då till Irak. På tisdagen hoppas aktivisterna på 30-40 deltagare och att man lyckas stoppa utvisningarna till Iran.

Bild från en tidigare demonstration mot utvisningar, då till Irak. På tisdagen hoppas aktivisterna på 30-40 deltagare och att man lyckas stoppa utvisningarna till Iran.

Johan Nilsson / SCANPIX

UPPDATERAD. Piloten stoppade utvisningen.

STOCKHOLM. Tre politiska flyktingar ska på tisdagen utvisas från Arlanda till Iran där de samtliga hotats till livet. En av dem förlorade tidigt i livet sin bror och syster som avrättades på 80-talet efter att den nuvarande regimen tagit makten 1979.

Nu riskerar han att gå samma öde till mötes då han öppet kritiserat regimen både när han var i Iran och i Sverige.

Enligt Foujan RouzbehAsylrörelsen hade han fått besked om uppskov men under måndagskvällen kom beslutet - de tre ska utvisas på tisdagen.

På Arlanda räknar man med att 30-40 personer kommer att komma dit för att protestera. De ska dela ut flygblad och informera passagerare.

– Eventuellt har vi en person med på planet. Polisen har ingen makt inne i flygplanen och vi hoppas kunna påverka och få piloten att inte ta med dem som passagerare, något som vi lyckats med tidigare, säger Nasi Payghambarian, som själv är på plats, till Nyheter24.

Uppdaterad. På tisdagseftermiddagen kom beskedet att utvisningen av mannen vars syskon dödats, stoppats sedan piloten vägrat lyfta planet. Det är i dagsläget oklart när ett nytt besked kommer. Enligt Rouzbeh på Asylrörelsen var polispådraget större än vanligt.

De två andra männen ska utvisas på fredag.