Restaurangbranschen kräver ungdomslöner trots sänkt arbetsgivaravgift och moms.. Det återstår att se om de får någon hjälp från statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra politikerna.
1 av 2
Restaurangbranschen kräver ungdomslöner trots sänkt arbetsgivaravgift och moms.. Det återstår att se om de får någon hjälp från statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra politikerna. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Malin Ackholt, fackets avtalssekreterare, menar att ingen annan bransch fått så mycket lättnader - och ändå har företagen inte lyckats skapa nya jobb.
2 av 2
Malin Ackholt, fackets avtalssekreterare, menar att ingen annan bransch fått så mycket lättnader - och ändå har företagen inte lyckats skapa nya jobb.

Restaurangfacket: "Trots lättnader anställs inte ungdomar"

Hotell- och restaurangföretagen vill att ungdomar ska tjäna 13 500 kronor i månaden, trots flera andra stora lättnader som branschen fått.


Folkpartiet vill införa förslaget i kommunerna

Systemet med att ungdomar får 75 procent av ingångslönen finns redan inom industrin och förslaget har även ett visst stöd politiskt. Folkpartiet vill införa det även i kommunal sektor.

Enligt en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv är hotell- och restaurangbranschen de som är flitigast att anställa unga om lönen sänks.

SVERIGE. Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, kräver ungdomslöner på 13 500 kronor i månaden i hopp om att kunna anställa fler. Kravet möts av ramaskri från facket som menar att företagen inte tagit sitt ansvar efter både sänkt arbetsgivaravgift för unga och sänkt krogmoms.

– Det finns ingen bransch som fått så mycket lättnader som vår och ända lyckas inte arbetsgivarna anställa fler, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket till Nyheter24 och fortsätter:

– Kreativiteten brukar vara stor hos företagen när det gäller andra saker men här tar de inte sitt ansvar och skapar nya jobb.

På SHR håller man inte med om att branschen prioriterats.

– Jag vill protestera mot den beskrivningen. Den sänkta arbetsgivaravgiften gäller för alla branscher, industrin har redan ett sådant här avtal som vi vill diskutera och mat som köps i butik har sedan länge en momssats på 12 procent, säger Björn Lundell, pressekreterare, till Nyheter24.

Kan det inte vara något i själva branschen som är fel snarare än omständigheterna runtomkring?

– Nej, men det är en personalintensiv bransch med låga marginaler. Det gör att varje anställning är en stor investering.

Fackets Malin Ackholt menar att förslaget med ungdomslöner är en alldeles för enkel lösning på problemet.

– Det är utan garantier och oerhört kortsiktigt tänkt, säger hon.

Björn Lundell på SHR påpekar att det inte bara handlar om lönen utan att en slags introduktionsutbildning med stöd av handledare. Han hävdar också att branschorganisationen aktivt uppmanar sina medlemsföretag att sänka priserna eller nyanställa efter den sänkta momsen. Detta "för att reformen ska få den effekt som det var tänkt".

/
/
/
/
/
SHR
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!