... efter att ha handlat med aktier i bolaget, trots handelsförbud.
1 av 2
... efter att ha handlat med aktier i bolaget, trots handelsförbud. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Enligt ett beslut från Finansinspektionen kommer styrelseledamoten bli skyldig att betala 350 000 kronor i straffavgift...
2 av 2
Enligt ett beslut från Finansinspektionen kommer styrelseledamoten bli skyldig att betala 350 000 kronor i straffavgift... - Foto: David Magnusson / SCANPIX

Lundin-ledamot tvingas betala straffavgift

Ännu en ledamot i den omskrivna oljekoncernen har gjort aktieaffärer trots handelsförbud.


Oljekoncernen

Lundin Petroleum är ett internationellt företag som jobbar med produktion av olja och naturgas. Företaget bildades 2001. Huvudägare är familjen Lundin. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.

År 2010 kom frilansjournalisten Kersin Lundell ut med boken Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika. Där menar Lagrell att företaget är medskyldiga till flertalet brott mot mänskliga rättigheter, som dödsskjutningar och att bränna ner byar.

ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, publicerade år 2010 en rapport där de uppmanade Sverige att undersöka om Lundin Petroleum brutit mot internationella lagar under åren 1997 - 2003.

Enligt ett beslut från Finansinspektionen tvingas en styrelseledamot i omskrivna Lundin Mining Corporation att betala en straffavgift på 350 000 kronor. Detta för att ha sålt ett stort antal aktier i bolaget under en tid då handelsförbud rådde.

Ledamoten hör till samma oljekoncern som fängslade Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Etiopien för att granska, som utrikesminister Carl Bildt suttit i styrelsen hos och som anklagats för att vara medskyldiga till flertalet brott mot mänskliga rättigheter.

Det är heller inte första gången som en styrelseledamot i koncernen fifflat med aktiehandel. Tidigare har ledamoten Lukas Lundin gjort sig skyldig till miljonbelopp i straffskulder för att ha gjort affärer under handelsförbud. 

Förnekar vetskap

Mannen som den här gången tvingas betala har enligt beslutet från FI uppgett att han varit ovetande om de svenska reglerna om handelsförbud. Det är dock inget Finansinspektionen väljer att ta hänsyn till.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!