Lördag 1 Okt
Stockholm

Veckans faktoid: Morötter förbättrar din syn

Föräldrar brukar säga till sina barn att de ska äta upp sina morötter för att de är bra för synen.
1 av 2
Föräldrar brukar säga till sina barn att de ska äta upp sina morötter för att de är bra för synen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Det finns inga belägg på att morötter förbättrar synen.
2 av 2
Det finns inga belägg på att morötter förbättrar synen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Generationer av barn har fått höra att de ska äta upp sina morötter för de är bra för synen. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 har tagit reda på sanningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Veckans faktoid

Varje onsdag tar Nyheter24 itu med en faktoid som vi alla blivit intalade att tro på men som egentligen inte är sann.

En faktoid är en föreställning som hålls för sann men i själva verket är felaktig. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

- Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är så, säger Leif Tallstedt, ögonläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus, till Nyheter24.

Varför många tror att morötter förbättrar synen är troligtvis på grund av att de innehåller A-vitamin, vilket behövs för näthinnans funktion. Men Tallstedt förklarar att en morot eller tio morötter om dagen inte förbättrar synen.

Den välkända myten har sitt ursprung från andra världskriget då det brittiska flygplanet påstod att deras piloter fick bättre mörkerseende efter en morotsrik diet.

Antioxidanter kan vara bra

En studie har visat att antioxidanter kan vara bra för synen. Leif Tellstedt förklarar att en viss kombination av antioxidanter har visat en långsammare utveckling av åldersförändring i näthinnan. Men forskningen är långt ifrån klar.

- Det pågår studier på flera olika kosttillstånd som kan bibehålla synen och minska risken för åldersförändring. Det finns redan preparat att köpa i butiker. Men vi brukar aldrig rekomendera dem till patienter eftersom bevisen som finns är för dåliga, säger Tallstedt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.