Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skatteverket hackat – skyddade personuppgifter läckte ut

1 av 6

David Magnusson/Scanpix

2 av 6

Janerik Henriksson / SCANPIX

3 av 6

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

4 av 6

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

5 av 6

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

6 av 6

Nyheter | 29/03/2012 18:45

Hackare har kommit över personuppgifter för cirka 1 000 personer som lever med skyddad identitet.

Skatteverket har drabbats av en omfattande hackerattack. I mitten av förra veckan upptäcktes det att hackare slagit till mot skatteverkets folkbokföring och kopierat tusentals personuppgifter. Däribland information om omkring 1000 personer i Sverige som lever med skyddad identitet.

Dataintrånget spär på den kritik som finns mot det omdebatterade datalagringsdirektivet.
Den nya lagen gör gällande att internetleverantörer måste lagra all datatrafik en person haft i minst sex månader. Men gång på gång har det visat sig att inte ens de mest avancerade systemen går säkra.

– Det är exakt det här vi har påpekat. Alla databaser läcker och det går inte att säga att ett system är helt säkert. Skatteverket är säkert jätteduktiga, men till och med de läcker vilket i det här fallet kan få allvarliga konsekvenser, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, till Nyheter24.

Skatteverket: "Mycket allvarligt"

Skatteverket medger att det inträffade riskerar att drabba människorna vars information läckt ut.

– Det som har inträffat är mycket allvarligt, särskilt eftersom det rör sig om personer som ofta lever i otrygghet, säger skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten i ett pressmeddelande.

Personer med skyddade uppgifter är i flera fall brottsoffer, hotade vittnen eller förföljda kvinnor vars liv kan hänga på att deras personuppgifter är skyddade.

"Det enklaste är att inte samla in information över huvud taget"

Troberg menar att systemen kan hackas rent tekniskt, men framhåller även den mänskliga faktorn. Folk kan göra fel eller plocka ut information de inte har rätt till.

– Vad händer om någon som jobbar inom polisen vill ha information om en person för privat bruk? Det lättaste sättet att undvika sånt här är att inte samla in information över huvud taget.