Måndag 27 Sep
Stockholm

Åkesson saknar förtroende - oavsett målgrupp

Björn Söder, gruppledare för SD i riksdagen och Jimmie Åkesson, partiledare.
1 av 2
Björn Söder, gruppledare för SD i riksdagen och Jimmie Åkesson, partiledare. Foto:
Jimmie Åkesson tappar förtroende bland de egna.
2 av 2
Jimmie Åkesson tappar förtroende bland de egna. Foto:

59 procent av väljarna har inte något förtroende alls för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Och förtroendet rasar även bland de egna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har försökt kuppa SDU:s ordförande

Nyligen avslöjade Nyheter24 att Jimmie Åkesson och moderpartiet vill byta ut SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand mot den mer lojala Paula Bieler politisk sekreterare för Mattias Karlsson.

Kuppförsöket kom efter att Kasselstrand och den numera petade pressekreteraren för Sverigedemokraterna William Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat. Det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

En partiledare utan förtroende. Så kan man beskriva SD:s Jimmie Åkesson enligt ny mätning från Aftonbladet/Sifo. 32-åringen är inne på sitt åttonde år som partiledare - men trots det har han inte lyckats stärka sitt förtroendekapital hos väljarna.

Enligt mätningen hamnar han sist - oavsett målgrupp. Endast åtta procent av de kvinnliga väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson och hos männen är det knappt bättre, där skrapar partiledaren ihop nio procent. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hamnar näst sist, men har nästan tre gånger stort förtroende hos kvinnor och mer än dubbelt hos män.

59 procent har inte något förtroende alls för Åkesson

Åkesson kommer sist även bland ungdomar. Endast 13 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Näst sist kommer Annie Lööf som nyligen föreslog lägre ingångslöner för ungdomar, något som inte var populärt hos målgruppen.

Det som är mest besvärande för Åkesson är att hela 59 procent av väljarna uppger att de inte har något förtroende alls för partiledaren. Det är extra anmärkningsvärt då Kristdemokraternas Göran Hägglund kommer näst sist i den ligan med bara 18 procent.

Även de egna väljarna har börjat tappa förtroende för Åkesson. När samma mätning gjordes för två månader sedan hade 78 procent av SD:s sympatisörer stort eller mycket stort förtroende för partiledaren, två månader senare är det nere på 62 procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela