Finns det lika många råttor som människor i en stad?
1 av 3
Finns det lika många råttor som människor i en stad? - Foto: 436/AP/Scanpix
Råttor lever gärna där det finns sopor och matrester.
2 av 3
Råttor lever gärna där det finns sopor och matrester. - Foto: Salvatore Laporta/AP/Scanpix
1949 bevisades det att det gick en råtta per 36 invånare.
3 av 3
1949 bevisades det att det gick en råtta per 36 invånare. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Veckans faktoid: I en stad finns det lika många råttor som människor

Råttor trivs överallt där människor finns, gärna i avloppssystem, kloaker och parker. De förökar sig snabbt och många tror att det finns lika många råttor som människor i en stad. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 tar reda på om myten stämmer.


Veckans faktoid

Varje onsdag tar Nyheter24 itu med en faktoid som vi alla blivit intalade att tro på men som egentligen inte är sann.

En faktoid är en föreställning som hålls för sann men i själva verket är felaktig. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

- Det är svårt att säga hur mycket råttor det finns eftersom de är mycket skygga djur och ofta gömmer sig, säger Jan Jungstam, biolog på Anticimex, till Nyheter24.

Enligt Faktoider.nu är påståendet dock en myt. 1949 bevisade professorn David E. Davis att det endast gick en råtta per 36 invånare i New York. Det var efter en noggrann inventering av rått-populationen i utvalda delar av New York han kom fram till det överraskande beskedet att det inte alls fanns så många råttor man trott tidigare.

Lever av vår mat

Exakt hur många råttor som finns i en stad är svårt att bedöma men det beror främst på hur renliga invånarna är. Om vi blir sämre på att plocka upp skräp efter oss ökar antalet råttor i staden eftersom de lever av vårt skräp.

- De kommer till platser där det finns mycket sopor och matrester. I närheten av soptippar vistas de gärna, säger Jungstam.

- Men jag tror inte att det finns lika mycket råttor som människor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!