Avpixlat blev nytt hem för Migileaks efter kritiken i vintras - nu har båda sajterna polisanmälts.
1 av 2
Avpixlat blev nytt hem för Migileaks efter kritiken i vintras - nu har båda sajterna polisanmälts. - Foto: Faksimil Axpixlat.info
Kommer riksdagsledamoten Ekeroth dras in i polisutredningen?
2 av 2
Kommer riksdagsledamoten Ekeroth dras in i polisutredningen? - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Avpixlat anmäls för uthängning av asylsökande

Efter en lång utredning har Datainspektionen anmält tre sajter - Avpixlat, Migileaks och Fria nyheter.


"Finns många problem" med utredningen

Enligt Datainspektionens jurist Jonas Agnvall till nyhetsbyrån TT kan det bli svårt att sätta fast någon för vad som lagts ut på Avpixlat och de andra sajterna.

– Det finns många problem med att polisutreda webbplatser. Det är svårt att utröna vem som ligger bakom. Det kan finnas gränsproblem. Servrarna finns kanske utomlands. Det är lätt för den som publicerar att vara anonym, säger han.

SVERIGE. På sajten Migileaks hängde sverigedemokraten Henrik Agerhäll ut asylsökande genom att lägga ut domar från migrationsdomstolen. Sidan togs senare över av SD-kopplade Avpixlat. Nu har båda sajterna polisanmälts av Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att DI funderade på att polisanmäla, något som nu alltså skett. De har varit i kontakt med de som nu styr sajten som hävdar att de har ett journalistiskt syfte.

– Att debattera och kritisera den svenska asylprocessen med hjälp av information från migrationsdomstolar är självklart något som kan ha ett journalistiskt ändamål. Däremot finns det en gräns för vad som kan anses ha ett journalistiskt ändamål och som man kan publicera på internet utan att man behöver ta hänsyn till bestämmelserna i personuppgiftslagen. I det här fallet har den gränsen passerats, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

"Bara för att det är allmän handling är det inte fritt fram att publicera"

Inläggen har bestått av kortare texter och hänvisningar till domar där det funnits uppgifter om bland annat personnummer och adress. Att det är allmäna handlingar som lagts upp på sajterna betyder inte att upphovsmännen kan ha ryggen fri.

– Bara för att en offentlig myndighet lämnar ut en allmän handling betyder det inte att det är fritt fram att publicera den på internet, säger Gräslund.

Riksdagsman kan dras in

Polisanmälningen mot Avpixlat riskerar att dra in en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, Kent Ekeroth, i utredningen. Det är sedan tidigare känt att han på eget initiativ hjälpt sajten med ett bankgirokonto och även registrerat en .se-adress.

– Jag känner skribenter från PI som har gått över till Avpixlat och erbjöd mig att hjälpa dem att fortsätta vara anonyma, har Ekeroth tidigare sagt till Nyheter24.

Utöver Migileaks och Avpixlat anmäls även sajten Fria nyheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.