Han satt bland annat i Lundins styrelse från 2000 till 2006 då han blev utrikesminister.
1 av 4
Han satt bland annat i Lundins styrelse från 2000 till 2006 då han blev utrikesminister.
Kritikten mot företaget handlar bland annat om att de ska ha betalat militären för att rensa byar i Sydsudan inför oljeborrning.
2 av 4
Kritikten mot företaget handlar bland annat om att de ska ha betalat militären för att rensa byar i Sydsudan inför oljeborrning. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Lundins vd Ashley Heppenstall går till attack mot kritikerna inför bolagets stämma.
3 av 4
Lundins vd Ashley Heppenstall går till attack mot kritikerna inför bolagets stämma. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Sveriges utrikesminister Carl Bildt har tidigare fått kritik för sina affärer med Lundin petroleum.
4 av 4
Sveriges utrikesminister Carl Bildt har tidigare fått kritik för sina affärer med Lundin petroleum. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Lundin vill inte granskas - "Sälj om ni inte litar på oss"

Trots storägarnas krav om oberoende granskning vägrar ledningen lyssna på de kritiska rösterna.


Därför vill Lundin inte granskas

Lundins vd Ashley Heppenstall ger flera anledningar till att de inte vill granskas och hänvisar till den internationella åklagarmyndighetens pågående granskning.

– För det andra är det knappast så att en oberoende utredning ger ett tydligt svar som för bort frågan från agendan för alltid. Ytterligare en utredning sätter bara ännu mer fokus på frågan utan att ge några klara svar, säger vd:n till Dagens Industri.

SVERIGE. Lundin Petroleums vd uppmanar sina ägare att sälja sina aktier om man inte litar på dem. Lundin-chefen Ashley Heppenstall uttalande i Dagens Industri kommer efter att flera röster höjts om att en oberoende granskning ska inledas mot företaget.

Det handlar framför allt om avslöjandet om att oljeföretaget betalat militär för att rensa byar i Sydsudan inför oljeborrning. En av de som krävde en granskning var den svenska storägaren Folksam - men även det stora fondbolaget Robur krävde samma sak.

– Vi vill ha en solid grupp med långsiktiga svenska institutioner som ägare, men om andra institutioner och aktieägare inte litar på ledningen och styrelsen ska de sälja sina aktier. Alla vet redan att styrelsen och ledningen inte stöder en utredning och jag vill understryka att det även finns flera stora institutioner som är emot en utredning, säger Ashley Heppenstall till Dagens Industri.

Intervjun är gjord inför bolagets stämma om en vecka den 10 maj. Tidigare har man gått ut på sin egen hemsida och uppmanat aktieägarna att rösta nej till en oberoende granskning.

– Så länge vi kan fortsätta att leverera finns det aktieägare som vill stödja bolaget. Därför oroar det mig inte om någon säljer. Att ha aktieägare som inte stöder bolaget är i det långa loppet negativt, säger Ashley Heppenstall till Dagens Industri.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!