Praon har enligt uppgift närvarat under flera operationer, varav kejsarsnittet förra månaden var en av dem.
1 av 3
Praon har enligt uppgift närvarat under flera operationer, varav kejsarsnittet förra månaden var en av dem. - Foto: Mark Humphrey / SCANPIX
Enligt sjukhusets egna riktlinjer är det förbjudet för minderåriga praoelever att närvara i operationssalar.
2 av 3
Enligt sjukhusets egna riktlinjer är det förbjudet för minderåriga praoelever att närvara i operationssalar. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Patienten ska ha varit ovetandes om att en 15-åring skar i henne.
3 av 3
Patienten ska ha varit ovetandes om att en 15-åring skar i henne. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Läkare lät 15-årig praoelev skära under kejsarsnitt

15-åringen ska ha närvarat under flera operationer och hållit i kniven vid minst ett tillfälle.


Förbjudet för minderåriga att närvara

Enligt Skånes universitetssjukhus egna riktlinjer för praoelever uttrycks det tydligt att minderåriga personer inte får placeras på infektionsavdelningar eller akutvård. Enligt läkarens chef, Per Ekström, jämställs operationsavdelningar med akutvård.

Ingen ur personalen som befann sig i operationssalen ska dock ha reagerat på att praoeleven var närvarande.

– Personalen tyckte det var trevligt att praon var med och att det fanns intresse för verksamheten, säger Ekström till Sydsvenskan.

MALMÖ. I samband med ett kejsarsnitt lät en läkare på Skånes universitetssjukhus en 15-årig praoelev skära i en patient.

– Doktorn i fråga är oerhört ledsen och ångerfull och vet att det som skedde är åt helsike, säger Per Ekström, läkarens chef, till Sydsvenskan.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan fick 15-åringen vara med under flera operationer och vid minst ett tillfälle, som inträffade under förra månaden, fick eleven praktiskt delta i operationen.

– Eleven fick känna hur det känns att hålla i kniven. Men jag vet inte hur djupt praon skar, om det blev en rispa i skinnet eller ett snitt på någon millimeter, säger Ekström.

Under det planerade kejsarsnittet då 15-åringen deltog var patienten ryggmärgsbedövad men vaken. Hon ska ha förstått att en elev var på plats men inte varit medveten om vad som skedde. Inte heller i efterhand har hon fått reda på att en 15-åring skurit i henne.

"Allvarlig händelse"

Enligt Ekström är händelsen att betrakta som allvarlig men han påpekar samtidigt att det aldrig var någon fara för patientens säkerhet.

Fallet diskuteras på högsta nivå inom Skånes universitetssjukhus men man har beslutat att inte anmäla händelsen till Socialstyrelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.