Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande.
1 av 7
Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD.
2 av 7
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. - Foto: Pressbild
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet.
3 av 7
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina.
4 av 7
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Paula Bieler är den som utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets.
5 av 7
Paula Bieler är den som utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand.
6 av 7
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Först petades William Hahne från sin roll som pressekreterare för SD. Nu slår partiledningen till igen mot SDU-ledningen
7 av 7
Först petades William Hahne från sin roll som pressekreterare för SD. Nu slår partiledningen till igen mot SDU-ledningen - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna

Åkessons fulspel - SDU petas från Almedalen

NYHETER24 AVSLÖJAR. SDU-kuppen fortsätter. Nu får den kritiserade ordföranden inte tala i Almedalen.


Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

Här är "kuppmakarna"

Enligt mycket säkra källor till Nyheter24 ligger den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna bakom "kuppen" mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Förutom Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson stöds Paula Bieler av Ted Ekeroth, tvillingbror till riksdagsmannen Kent Ekeroth. Men även Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick.

ALMEDALEN. Bråket mellan Sverigedemokraternas högsta ledning och Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande fortsätter. För när SD inleder politikerveckan i Almedalen den 1 juli blir det utan den populäre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som talare.

I stället har ledningen valt att ge taltid åt partiets kvinnoförbund. Enligt säkra källor till Nyheter24 är petningen av Kasselstrand i Almedalen ytterligare en bestraffning från partiledningen som vill få bort honom från posten som SDU-ordförande. SD:s kanslichef bekräftar också att det är kvinnoförbundet som tar platsen innan Åkesson i Almedalen.

– Ja, SD-kvinnor kommer att tala innan Jimmie Åkesson precis som ungdomsförbundet gjorde förra året. Jag vet inte om de tar SDU:s plats men i år har vi valt att lyfta fram kvinnoförbundet, säger Mikael Valtersson, SD:s kanslichef, till Nyheter24.

Gustav Kasselstrand skriver i ett sms till Nyheter24 att han inte har någon kommentar till petningen.

Missnöje mot Kasselstrands ledarskap

Jimmie Åkessons gäng har i flera månader försökt lyfta fram Paula Bieler som Kasselstrands efterträdare. Bieler arbetar i dag för en av Jimmie Åkessons närmaste - Mikael Karlsson - och har öppet gått ut med att hon kandiderar till posten som SDU-ordförande då hon är missnöjd med Kasselstrands ledarskap.

"Det är direkt olämpligt att man i dag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra direkt i media", skrev hon på sin blogg.

Enligt uppgifter är det just Bieler, ledamot i SD-Kvinnors styrelse, som kommer att få sin rivals taltid i Almedalen. Allt för att exponera henne så mycket som möjligt inför SDU-kongressen i höst.

– Det är inget jag vet om, säger Paula Bieler till Nyheter24.

Pressades till tårar

Partiledningens bestraffning har skapat oro inom partiet och många både inom SD och SDU uppges vara mycket upprörda. Men den ligger också i linje med SD-ledningens tidigare agerande då Kasselstrands förtrogne, vice SDU-ordförande William Hahne, fick lämna jobbet som pressekreterare för moderpartiet i vintras. 

Enligt säkra källor ska William Hahne under ett partistyrelsemöte tagit mycket illa vid sig och pressats till tårar av kritiken från den högsta partiledningen.

Med Gustav Kasselstrand som ordförande har SDU växt sig starka. Han har också blivit en väldigt populär talare. Senast han höll tal på landsdagarna förra året fick han till och med större applåder än Jimmie Åkesson.

Att ungdomsförbunden ges taltid innan partiledarens viktiga Almedalental är en tradition som de flesta partier har.

Efter att artikeln publicerats har SD-kvinnors pressansvarige Therese Borg kontaktat Nyheter24. Enligt henne blir det kvinnoförbundets ordförande Carina Herrstedt som kommer att tala i Almedalen.

– Händer det något oförutsägbart blir det jag som går in, säger Borg till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!