Under sitt besök i Etiopien förde Bildt även samtal med landets premiärminister Meles Zenawi.
1 av 3
Under sitt besök i Etiopien förde Bildt även samtal med landets premiärminister Meles Zenawi. - Foto: LES NAUHEUS / SCANPIX
Johan Persson och Martin Schibbye fick ett oväntat besök i fängelset på fredagsmorgonen.
2 av 3
Johan Persson och Martin Schibbye fick ett oväntat besök i fängelset på fredagsmorgonen. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Det var första gången sedan de greps som utrikesministern Carl Bildt träffade journalisterna.
3 av 3
Det var första gången sedan de greps som utrikesministern Carl Bildt träffade journalisterna. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Bildt träffade Schibbye och Persson för första gången

Under sitt besök i Etiopien träffade utrikesministern de fängslade svenskarna i Addis Abeba.


Det här har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum.

Den 6 september åtalades Schibbye och Persson. Den 18 oktober inleddes rättegången. Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

ADDIS ABEBA. Över tio månader efter att de greps i Ogadenprovinsen träffade utrikesminister Carl Bildt (M) de terrordömda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i fängelset i Etiopien på fredagsmorgonen.

På sin twitter skriver utrikesministern att han vänder hem från Addis Abeba efter ett "långt möte" med journalisterna. Under besöket deltog Bildt även på World Economic Forum där han förde samtal med den etiopiske premiärministern Meles Zenawi. Tidigare under en liknande konferens som båda deltog i dementerade utrikesministerns pressekreterare Anna-Charlotta Johansson att de hade några samtal.

– Nej, det hade de inte. Och om de hade det så är det inget vi kommenterar, sa hon till Nyheter24 då.

"Angelägna om att mitt besök skulle komma ut"

Nu är UD dock mer måna om att kommunicera ut vilka samtal som förs. Det kan tyda på att man ser en ljusning i förhandlingarna och därmed vågar gå ut med mer. Utrikesministern menar att samtalet var givande.

– Vi hade ett bra samtal. Med hänsyn till de svåra omständigheterna mår de relativt väl även om de självfallet längtar efter friheten, sa Carl Bildt under en presskonferens per telefon enligt Sveriges Radios Ekot.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.