Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M-ledamot: "I Sverige får man inte prata om problem med invandringen"

- 16/05/2012, 14:24 -
Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) försvarar statsministerns uttalande och menar att man inte får prata om problem med invandringen.
1 av 3

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) försvarar statsministerns uttalande och menar att man inte får prata om problem med invandringen.

MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Jimmie Åkesson välkomnade Reinfeldts uttalande på tisdagen.
2 av 3

Jimmie Åkesson välkomnade Reinfeldts uttalande på tisdagen.

JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Ericson menar att medierapporteringen får SD att växa.
3 av 3

Ericson menar att medierapporteringen får SD att växa.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Försvarar statsministerns uttalande om "etniska svenskar" - och klagar på att man inte kan prata om invandringen utan att anklagas för att flirta med SD.

STOCKHOLM. Oppositionen, alliansledamöter och opinionsbildare. Många var det som rasade mot Fredrik Reinfeldts användning av begreppet "etniska svenskar". Även Statistiska centralbyrån förklarade att de inte får föra arbetslöshetsstatistik baserat på etnicitet.

Men nu slår en av de moderata riksdagsledamöterna tillbaka mot debatten. Jan Ericson (M) menar att statsministern måste kunna peka på problem utan att "journalister och motståndare" märker ord.

– I Sverige får man tydligen över huvud taget inte prata om några som helst problem kopplade till invandringen utan att man beskrivs som främlingsfientlig eller att man "flirtar med SD", skriver Ericson i ett mejl till Nyheter24.

Riksdagsledamoten, som sitter i arbetsmarknadsutskottet, tycker att mediernas beskrivning av Reinfeldts uttalande hjälpt Sverigedemokraterna.

– SD:s partistrateger jublar naturligtvis över de journalister som uppträder som "nyttiga idioter" och hjälper SD att växa. Tycker verkligen media att alla frågor om problem kopplade till invandring och integration ska överlåtas till Sverigedemokraterna att debattera? frågar han sig.

"Talar rakt emot det SD hävdar"

Jan Ericson menar att Reinfeldts siffror över arbetslösheten tvärtemot tydligt visar att SD har fel.

– Siffrorna talar rakt emot det SD hävdar, nämligen att de flesta invandrare är arbetslösa och lever på bidrag. Om knappt 15 procent av de utrikes födda är arbetslösa tyder det ju på att 85 procent inte är arbetslösa. Det vill säga de flesta invandrare arbetar och betalar skatt. Detta är ju inte precis SD:s linje, skriver han.

När det gäller "massarbetslösheten" 2006 kontra arbetslösheten i dag hänvisar Ericson liksom regeringen till finanskrisen och att man sett till den klarat jobben bra.