Först ska de ha överrumplat den 69-årige mannen i parets ladugård och slagit ihjäl honom med ett järnrör...
1 av 5
Först ska de ha överrumplat den 69-årige mannen i parets ladugård och slagit ihjäl honom med ett järnrör... - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Lantbrukarparet skulle uppträda med vänner från kyrkan. När de inte inte dök upp och inte hörde av sig åkte några medlemmar till parets gård. Där fann de vännerna brutalt avrättade.
2 av 5
Lantbrukarparet skulle uppträda med vänner från kyrkan. När de inte inte dök upp och inte hörde av sig åkte några medlemmar till parets gård. Där fann de vännerna brutalt avrättade. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
... Kort därefter gick de in i huset ströp och kväde hans 71-åriga fru till döds.
3 av 5
... Kort därefter gick de in i huset ströp och kväde hans 71-åriga fru till döds. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Två män, 34 och 40 år, ska ha spanat på lantbrukarparet  under en längre tid innan de slog till.
4 av 5
Två män, 34 och 40 år, ska ha spanat på lantbrukarparet under en längre tid innan de slog till. - Foto: Erik Abel / SCANPIX
De är båda misstänkta är misstänkta för dubbelmordet den 19 oktober förra året.
5 av 5
De är båda misstänkta är misstänkta för dubbelmordet den 19 oktober förra året. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Bajspappret binder 34-åringen till Långaredsmordet

På måndagen åtalades två polska medborgare för det brutala rånmordet i Långared. Enligt åklagaren slog och ströp de ihjäl lantbrukarparet i deras hem.


Brutalt mördade

Nyheter24 har tidigare skrivit om dubbelmorden som skedde den 19 oktober i år. Lantbrukarparet utanför Alingsås skulle uppträda tillsammans med Missionskyrkans kör på ett äldreboende, men när de inte hörde av sig så åkte några medlemmar i gruppen hem till paret. När de kom fram till parets gård för att hämta dem så hittades mannen och kvinnan brutalt mördade.

Polsk polis kunde senare gripa två män, misstänkta för att ligga bakom morden. Männen, 34 och 40 år gamla, utlämnades senare till Sverige, där de på måndagen begärdes häktade.

Den 21 maj åtalades de båda för rånmordet.

ALLINGSÅS. När rättegången mot de två misstänkta rånmördarna, 34 och 40 år gamla, inleds den 4 juni kommer åklagaren att kalla ett vittne från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

Detta för att bevisa att den 34-årige mannen kan kopplas till ett skogsområde där han först ska ha uträttat sina behov innan han torkat sig med toapapper och därmed lämnat DNA-spår via sin avföring.

Men trots att mannen kan knytas till platsen nekar han till brott. Han har inte dock inte någon riktig förklaring till varför bajspappret med hans DNA hittades i skogen.

– Han säger att han inte förstår hur det har kommit dit, säger Johan Lövrup, försvarsadvokat, till Nyheter24.

Skoavtryck och mobiltelefoner binder männen till mordplatsen

I åtalet som lämnades in på måndagen mot de två männen, som är polska medborgare, finns mycket stark bevisning, menar åklagaren. Bland annat av positionering av mobiltelefoner, skoavtryck som säkrats på brottsplatsen samt att samma ovanliga buntband som offren bundits med hittades hos den ene mannen i samband med gripandet i Polen.

Bertil Westlund företräder den 40-årige mannen.

– Han nekar till brott. Man kan väl säga som så här att bevisningen mot min huvudman är vag. Åklagaren ser båda två som en grupp men när det gäller att pröva bevisningen gör man det separat, säger Westlund till Nyheter24.

Överrumplades i ladugården

De två männen ska enligt åklagaren ha spanat på lantbrukarparet under en längre tid innan de gick till attack den 19 oktober förra året. Först ska de ha överrumplat den 69-årige mannen i parets ladugård och slagit ihjäl honom med ett järnrör. Kort därefter gick de in i huset ströp och kväde hans 71-åriga fru till döds.

– Det är en serie indiser som åklagaren lägger fram. Min klient har inte varit gärningsman för detta, säger Johan Lövrup.

Därefter ska de sedan ha stulit parets kassaskåp.

Männen lämnar senare Sverige med färjan från Ystad och flyr till Polen. Inte förrän den 7 november begärs de häktade i sin utevaro. Den 16 november grips de sedan i Slupsk i norra Polen av den lokala polisen. En månad senare utlämnas de till Sverige.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.