SOS Alarm har ännu en gång misskött hanteringen av personer i nöd.
1 av 2
SOS Alarm har ännu en gång misskött hanteringen av personer i nöd. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Patienten var i akut behov av ambulans, men fick ingen.
2 av 2
Patienten var i akut behov av ambulans, men fick ingen. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Ny skandal på SOS Alarm - ingen hjälp trots hjärtinfarkt

Patienten visade tydliga tecken på hjärtfel, men nekades vård av larmcentralen.


Hårt kritiserat

SOS Alarm fick under 2011 mycket kritik på grund av upprepade fall då telefonister inte tagit den uppringandes nödsituation på allvar. I fyra beskrivna fall har den nödställde avlidit då ambulans skickats för sent eller inte alls.

Socialstyrelsen konstaterar att flera fel begicks av SOS Alarm när patienten som svimmat med svettningar och smärtor i vänsterarmen, inte fick ambulans.

En närstående ringde SOS Alarm där samtalet kopplades vidare två gånger. Den anhörige beskrev symptomen för tre operatörer och ombads sedan att själv köra patienten till sjukhus. Där konstaterades hjärtinfarkt och Socialstyrelsen konstaterar att samtliga operatörerna brustit genom att inte ordna ambulans.

Friad för liknande fall

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett liknande fall där en sjuksköterska nekade 23-årige Emil Linnell en ambulans. Linnell, som hade brusten mjälte, dog i hemmet av sina skador. Sjuksköterskan fick sparken från tjänst, men undgick straff efter att ha blivit friad i rätten.

/
/
/
SOS
Senaste nytt

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Polisen i Luleå rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka på E4, Norra Gäddvik.", skriver polisen på sin hemsida.