Under onsdagen meddelade Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, att de säljer 3,8 miljoner aktier till ett värde av en halv miljard.
1 av 4
Under onsdagen meddelade Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, att de säljer 3,8 miljoner aktier till ett värde av en halv miljard. - Foto: Joakim Ståhl/Scanpix
Lundins vd Ashley Heppenstall har också varit starkt kritisk till en oberoende granskning.
2 av 4
Lundins vd Ashley Heppenstall har också varit starkt kritisk till en oberoende granskning. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Styrelseordförande Ian Lundin vill inte att oljebolaget ska granskas.
3 av 4
Styrelseordförande Ian Lundin vill inte att oljebolaget ska granskas. - Foto: Lars Pehsron/Scanpix
James Koung Ninrew och Ramadan Chan med dokumenten som ska bevisa Lundin Petroleums tvivelaktiga metoder i Sydsudan.
4 av 4
James Koung Ninrew och Ramadan Chan med dokumenten som ska bevisa Lundin Petroleums tvivelaktiga metoder i Sydsudan.

Efter Folksam - nu kan fler ägare fly Lundin

Flera storägare som ställde sig bakom kravet om en oberoende granskning kan komma att avveckla sitt ägande.


Nekar till anklagelserna

Oljejätten har tidigare anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna i ­Sudan och Etiopien 1997 och 2003. De hävdar i stället att att deras närvaro gagnat lokalbefolkningen.

En internationell brottsutredning pågår men den före detta storägaren Folksam hävdar att en oberoende utredning är nödvändig. Men Lundin Petroleum sa nej till en oberoende granskning vid årsstämman i maj tidigare i år.

Läs mer om Lundins "nej" här.

SVERIGE. Efter att Folksam sålt sina andelar i det hårt kritiserade oljebolaget Lundin Petroleum kan nu fler följa efter. Oljejätten, som tidigare vägrat gå med på en obroende granskning trots krav från flera storägare, har anklagats för att ha spelat en stor roll i och utnyttjat kriget i Sudan.

Anklagelserna handlar om att Lundin Petroleum ska ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i ­Sudan och Etiopien 1997 och 2003.

Den svenska storbanken SEB och AFA försäkring var två av de som ställde sig bakom granskningskravet.

– Vi noterar detta, vi röstade för Folksams förslag på utredning. Vad detta konkret kommer innebära framöver kommer vi återkomma till, säger Rolf ­Eriksson, presschef på AFA Försäkring, till Aftonbladet.

Sålde andelar för en halv miljard

När Folksam under gårdagen meddelade att man säljer 3,8 miljoner aktier beräknades det totala värdet ligga på en halv miljard.

– Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, till Aftonbladet.

Enligt freds- och konfliktforskaren Johan Brosché kan nu flera av de storägare som stöttade Folksams krav om en granskning nu följa efter och sälja sina aktier.

– De är klart intresserade av den moraliska frågan. Det är ett stort steg när den första storägaren tar det här steget. När en börjar är det rätt troligt att andra ­följer efter. Det ska bli intressant att se vad som händer i Norge där Lundin har stora intressen, säger Johan Brosché vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).